Biskup Koptske pravoslavne Crkve, Epifanije, pronađen je mrtav u samostanu svetog Makarija, a ozljede na njegovu tijelu upućuju na to kako je bila riječ o ubojstvu.

Prema preliminarno provedenoj istrazi, biskup je imao rane na glavi i leđima za koje se sumnja da su nastale udarcima oštrim predmetom.

Papa Koptske pravoslavne Crkve, Teodor II., predvodio je misu zadušnicu za pokojnog biskupa, tijekom koje je istaknuo njegovu mudrost jednostavnost i poniznost.

„Baš kao što je značenje njegova imena svjetlost, tako je osvjetljavao svijet. Iznimno smo rastuženi njegovim odlaskom, ali kada se pozdravljamo s našim najmilijima, živimo u nadi uskrsnuća“, rekao je Teodor II.

Biskup Epifanije rođen je 1954. u Egiptu, a u samostan svetog Makarija ušao je s 19 godina. Za svećenika je zaređen 2002. godine, a biskupom je postao 2013.

Udruga In Defence of Christians (U obranu kršćana), oštro je osudila ovaj događaj nazvavši ga „posljednjim u nizu nasilja protiv koptskih kršćana koje se snažno povećalo u 2017. i 2018. godini“.

Na Cvjetnicu 2017. u bombaškom napadu na crkvu ubijeno je četrdeset i devet koptskih kršćana, a u prosincu iste godine još je deset vjernika ubijeno nakon terorističkih napada na crkvu u blizini Kaira. Dvadeset i jedan muškarac brutalno ubijen odrubljivanjem glave 2015. godine od strane Islamske države, također su bili koptski kršćani.

Povodom tih sve učestalijih napada na kršćane, biskup Epifanije je 2017. poslao snažnu poruku koja se obistinila i u njegovom tragičnom slučaju: “Mučeništvo u Koptskoj Crkvi je živa stvarnost koja tijekom povijesti nikada nije bila prekinuta.

Mislili smo da će s tehnološkim napretkom, globalizacijom komunikacijskih sredstava, naporima ljudi i naroda za poboljšanjem života i širenjem ljudskih prava, fenomen mučeništva nestati te da on ostaje u prošlosti. Umjesto toga, naša Crkva nastavlja svakodnevno prikazivati žrtve novih mučenika na oltar nebeske ljubavi”, rekao je tada biskup Epifanije.

Odlukom Teodora II., objavljenom jučer, samostani Koptske pravoslavne Crkve neće primati nove kandidate godinu dana.

Ivo Džeba | Bitno.net