Egipatska policija uhitila je dvojicu muškaraca, redovnika i bivšeg redovnika, vezano za smrt biskupa Epifanija krajem prošloga mjeseca.

Biskup Epifanije pronađen je mrtav 29. srpnja u samostanu svetoga Makarija u kojem je i živio. Ozljede glave i leđa koje su utvrđene na njegovom tijelu upućivale su da je do smrti došlo nakon udaraca oštrim predmetom.

Jedan od dvojice uhićenika, Isaiah al-Makary, bio je izbačen iz navedenog samostana 5. kolovoza zbog „neprimjerenih radnji koje krše redovnički red i način života“, a 11. kolovoza optužen je za biskupovo ubojstvo.

Koptska pravoslavna Crkva izjavila je kako njegovo izbacivanje nije povezano s biskupovom smrću, budući da je odluka o njemu donesena prije 29. srpnja.

Portal Egypt independent objavio je kako je Isaiah priznao ubojstvo već idućeg dana nakon uhićenja, rekavši pri tome kako mu je još jedan redovnik, Faltaous al-Makary, pomogao u činu.

Faltaous je uhićen 13. kolovoza u bolnici u Kairu gdje je bio na liječenju nakon što je prošloga tjedna pokušao počiniti samoubojstvo.

Nakon Isaiahovog priznanja počinjenja djela, njegov odvjetnik se povukao iz postupka i odlučio da ga neće braniti.

Prema odluci Teodora II., pape Koptske pravoslavne Crkve, donesenoj 2. kolovoza, koptski pravoslavni samostani neće primati bogoslove idućih godinu dana, a zaređivanje redovnika zabranjeno je naredne tri godine.

Ivo Džeba | Bitno.net