Foto: screenshotProšli je tjedan u Ukrajini zaređen najmlađi katolički biskup. Tridesetosmogodišnji Stepan Sus zaređen je u katedrali Uznesenja u Kijevu, u nedjelju 12. siječnja.

Biskupska sinoda Ukrajinske grkokatoličke Crkve kanonski je izabrala Susa za kurijalnog biskupa Kijevsko-haličke arheparhije, a izbor je potvrdio papa Franjo 15. studenog prošle godine.

Novi biskup je za svoje imenovanje saznao dva dana nakon što je istrčao 10 kilometarsku utrku u Washington D.C.-u, zajedno s ranjenim ukrajinskim veteranima.

“Dok su nas naši mišići još uvijek boljeli, saznao sam da imam novi maraton u životu Crkve”, rekao je Sus o svom biskupskom ređenju prema pisanju portala Lviv.

Prva služba koju je biskup Sus obavljao nakon svećeničkog ređenja 2006. godine bila je ona vojnog kapelana. Nakon toga je od 2012. do 2019. služio kao župnik u vojnoj crkvi svetog Petra i Pavla, te kao savjetnik u Lvivovskoj arheparhiji.

Prilikom prihvaćanja biskupstva rekao je da se prisjetio svih mučenika u Ukrajinskoj grkokatoličkoj Crkvi “koji su postali svećenici i biskupi u vrijeme kada nije bilo svečanih liturgija”, i okončali svoje živote u radnim logorima.

Dodao je kako se molio za zagovor mučenika kako bi ga učinili vrijednim biskupske službe u Ukrajinskoj grkokatoličkoj Crkvi.

Susa je za biskupa zaredio nadbiskup Kijevsko-haličke arheparhije Sviatoslav Shevchuk koji je tom prilikom rekao: “Prošle godine smo obilježili 30. obljetnicu… potpunog bijega naše Crkve iz podzemlja. Mnogi od vas bili su dio tog ostatka Izraela, Ukrajinske podzemne Crkve, koju je Bog očuvao usred teškog progonstva. Zbog malenog broja ljudi, zbog tog ostatka, čitava je Crkva uskrsnula.”

“Ubijeni smo i raspeti mnogo puta”, dodao je Shevchuk, “ali naši korijeni su živi.”

Sus je i sam naviknuo na ljudsku patnju budući da je od 2014. predvodio preko 70 sprovoda za Ukrajince koji su ubijeni u području Donbas tijekom rata s proruskim separatistima.

Izjavio je kako ne zna što će mu budućnost donijeti, ali da sve stavlja u Božje ruke. “Bez obzira koliko strašno riječ ‘kurija’ zvučala, znam da se s Bogom sve poteškoće mogu nadvladati”, rekao je.

U jednom od intervjua uoči samo ređenja, Sus se osvrnuo na važnost društvenih mreža u suvremenoj evangelizaciji: “Zahvaljujući Facebooku, mnogi ljudi su odlučili prvi put doći na ispovijed, vjenčati se, i krstiti svoju djecu. Društvene mreže približavaju nas ljudima. Naravno, u ovom području moramo zadržati moralnu higijenu kako se ne bismo izgubili, no korištenje interneta je dobra stvar”, rekao je.

“Ja ću sigurno kao i prije nastaviti objavljivati fotografije, pisati upute i ohrabrenja za sve nas, slati rođendanske čestitke i biti tu za druge. Uvjeren sam da su mnogi naši župljani među onima koji provode mnogo vremena na Facebooku. Možda će doći na božansku liturgiju i ovo će za njih biti pravo otkriće gdje će napokon susresti Boga u svojim životima”, zaključio je.

Ivo Džeba | Bitno.net