Broj civilno sklopljenih brakova u jednoj od najtradicionalnijih katoličkih zemalja na svijetu postao je veći od crkvenih brakova. Naime, u Italiji je prošle godine registrirano 50,1 posto civilnih brakova, dok se za crkveno vjenčanje odlučilo 49,9 posto parova, donosi Telegraph.

Trebalo je proći manje od pet desetljeća da broj civilnih preraste crkvena vjenčanja. Godine 1970. bilo je manje od 2,3 posto civilnih vjenčanja. “Civilni brakovi su postali sve popularniji. Parovi se vjenčavaju u dvorcima, na plažama ili jedinstvenim lokacijama, poput stoljetne kuće u Veroni koja je navodno povezana s Romeom i Julijom”, piše britanski dnevnik.

Telegraph također piše kako manje od četvrtine odrasle populacije redovito sudjeluje na svetim misama, bez obzira na to što se oko 75 posto Talijana smatra katolicima. Porastao je broj razvoda, ali i onih koji se odlučuju na drugi brak. U Italiji je prošle godine sklopljeno 2800 životnih partnerstvo osoba istog spola.

Međutim, bez obzira na to što se sve manje odlučuju na crkvena vjenčanja, Talijani i dalje čvrsto vjeruju u instituciju braka. Naime, u 2018. godine je došlo do porasta broja sklopljenih brakova za 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Stanovnici juga Italije i dalje češće ulaze u sakramentalni brak, jer je prošle godine tamo sklopljeno samo 30 posto civilnih brakova, dok se na sjeveru Italije čak 64 posto parova odlučuje na civilni brak.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net