Nakon ubojstva francuskog svećenika o. Jacquesa Hamela usred mise od strane pripadnika ISIL-a, talijanska grana organizacije Aid to the Church in Need odlučila je pokrenuti kampanju kako bi se pomoglo 1000 budućih svećenika na njihovom putu prema poslanju kojim ih je obdario Bog.

Kako prenosi Catholic Herald, ova katolička organizacija, predana pomaganju progonjenim kršćanima, stipendirat će bogoslove 21 biskupije, ali u različitim zemljama. Na popisu su tako Bosna i Hercegovina, Indija, Kuba, Nigerija, Rumunjska, ali i druge zemlje u kojima postoji opasnost od ekstremizma, siromaštva i religijskih sukoba.

Alessandro Monteduro, direktor spomenute organizacije u svom razgovoru za Catholic News Agency izjavio je u vezi toga: “Podrška formaciji novih svećenika konkretan je odgovor na fundamentalizam s obzirom da, posebno u zemljama gdje je ekstremistička prijetnja najveća, Božji službenici moraju znati ispravne metode promoviranja dijaloga i zauzimanja za mirnu koegzistenciju između svih religijskih grupa, kako bi mogli stati sukobu na kraj”.

Vezano uz činjenicu da je pomoć namijenjena osobito državama u Aziji, Africi, Latinskoj Americi i Istočnoj Europi, Monteduro je nadodao: “Izabrali smo bogoslovije kojima je pomoć najpotrebnija, kako bi mogli smjestiti više bogoslova i formirati ih u ono što mi zovemo ‘vojnicima vjere'”.

Pomoć bogoslovijama u Bosni i Hercegovini svakako će biti od velike koristi s obzirom na sve manji broj Hrvata-katolika koji žive u toj sukobima izranjenoj zemlji. Crkva u BiH koja je dala velik broj svećenika, osobito hrvatskom narodu, na ovaj način moći će pomoći onima siromašnijeg statusa da ispune Božji poziv koji klije u njima.

Kristovi vojnici, vojnici vjere koji nose mir i milosrđe, mogli bi ispravnim djelovanjem doista biti most koji neće razdvajati već spajati sukobljene strane.

Tino Krvavica, Catholic Herald | Bitno.net