Vatikan je u srijedu objavio imenovanje vlč. Petera Wu Yishuna za biskupa Apostolske prefekture Shaowu (Minbei). To je treće imenovanje biskupa u Kini u razdoblju od samo tjedan dana.

Prema objavi, Wu je 16. prosinca 2023. predložen za biskupa Shaowua, koji se nalazi u jugoistočnoj obalnoj pokrajini Fujian, “u okviru Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne Republike Kine”.

Misu biskupskog ređenja predslavio je nadbiskup Pekinga, Joseph Li Shan, predsjednik Kineske katoličke patriotske udruge (CCPA) i potpredsjednik Kineske katoličke biskupske konferencije.

Misi su nazočila još tri biskupa, 80 svećenika i oko 360 redovnika i laika, navodi se u službenom priopćenju državne Biskupske konferencije Katoličke crkve u Kini (BCCC).

Wu je rođen 7. prosinca 1964., a teološku formaciju stekao je u sjemeništu Sheshan u Šangaju. Za svećenika je zaređen 15. kolovoza 1992., a nakon ređenja je služio kao župnik u gradu Nanpingu te kao poglavar apostolskih prefektura Shaowu i Jian’ou.

Prema izvješću vatikanske novinske agencije Fides, u studenom 2021. vlč. Wu je govorio pozitivno o odnosu katoličanstva i kineske kulture, rekavši da su “katolička vjera i lokalna kineska kultura doista postigle ‘harmoniju’ i uzajamnu integraciju, a taj ‘sklad’ predstavlja uporišnu točku i sugerira pravi smjer za ‘siniziranje’ katoličanstva.”

Wuovo imenovanje, signalizira približavanje Svete Stolice Narodnoj Republici Kini, budući da je prije samo nekoliko dana Kina dobila još dva biskupa koja je odobrio Vatikan.

25. siječnja, vlč. Thaddeus Wang Yuesheng posvećen je za biskupa Zhengzhoua, čime je nakon 70 godina konačno popunjeno upražnjeno biskupsko mjesto.

Nekoliko dana kasnije, u utorak, 30. siječnja, Sveta Stolica objavila je ukidanje Apostolske prefekture Yiduxian kako bi se stvorila nova biskupija Weifang, koja odgovara administrativnim granicama Kine.

U priopćenju povodom tog događaja, navedeno je da je Papa biskupiju osnovao 20. travnja 2023., “u želji da promiče pastoral stada Gospodnjeg i da se učinkovitije brine za njegovo duhovno dobro”. U priopćenju se dalje navodi da je vlč. Anthony Sun Venjun istog dana zaređen za prvog biskupa novostvorene biskupije.