Katolička crkva svetog Andrije Bessetta u Portlandu (Oregon) oštećena je nakon nasilnih prosvjeda koji su se dogodili u srijedu navečer, prenosi CNA.

Na Twitter profilu šerifa okruga Multnomah napisano je kako je katolička crkva “jedna od mnogih građevina čiji su prozori porazbijani” tijekom prolaska nasilnih prosvjednika.

Crkva svetog Andrije Bessettea ima dugogodišnje iskustvo pružanja pomoći brojnim siromašnima, beskućnicima, ovisnicima i drugim ljudima u potrebi, što čini ovaj barbarski čin još nerazumnijim.

Prosvjednici su se okupili u noći objave izbornih rezultata za američkog predsjednika pod parolom “Obranimo demokraciju”, prenijeli su lokalni mediji.

Prema policijskom izvješću, dvije skupine prosvjednika sastale su se u različitim dijelovima grada, te promarširale njegovim ulicama razbijajući prozore dok su hodali.

Portlandska policija objavila je da je uhitila 11 osoba povezanih s ovim događajem, a kod jednog je pronađeno vatreno oružje i eksplozivna naprava kućne izrade.

Guvernerka savezne države Oregon, Kate Brown, osudila je nasilje istaknuvši i štetu nanesenu crkvi.

“Razbili su prozore crkve koja hrani stanovnike Oregona koji su u potrebi”, napisala je Brown nazvavši vandale “skupinom samoprozvanih anarhističkih prosvjednika”, čiji je jedini cilj “izazvati nasilje i vandalizam”.

Incident kod crkve snimila je i nadzemna kamera na ulazu, a na snimci se vidi kako jedan od prosvjednika razbija stakla te otvara vrata crkve pozivajući druge unutra, no srećom ostali nisu bili zainteresirani za upad.

Različiti oblici prosvjeda u Portlandu traju već mjesecima, još od smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. Kako bi se situacija smirila nadbiskup Alexander Sample poveo je 17. listopada euharistijsku procesiju na nakanu mira u gradu na kojoj se okupilo nešto više od 200 ljudi.

“Katolika Crkva shvaća promicanje jedinstva i mira kao dio svoje najdublje naravi. Zbog tog razloga, Crkva potiče solidarnost među narodima i poziva ljude i naroda da žrtvuju prednosti moći i bogatstva zbog solidarnosti i ljudskog bratstva”, rekao je nadbiskup Sample pozivajući vjernike na procesiju.