Bilo bi to prvo pogubljenje na saveznoj razini od 2003. godine, na teret bijelca, sljedbenika suprematizma, Daniela Leeja, koji je 1999. godine optužen za smrt jednoga bračnog para i njihove osmogodišnje kćeri. Sudci jednoga suda odlučili su odgoditi ju nakon što su prihvatili zahtjev obitelji žrtava, koja nije mogla biti prisutna zbog straha od zaraze koronavirusom. Zapravo, majka i baka dviju žrtava, protivna smrtnoj kazni, već je prije više puta pozvala predsjednika Trumpa da pomiluje osuđenika.

Za srpanj i kolovoz predviđena su četiri pogubljenja, nakon odluke Vrhovnoga suda da ponovno uvede smrtnu kaznu na saveznoj razini. Toj se odluci mnogi protive, počevši od američkih biskupa i drugih vjerskih vođā koji smatraju da je važno usredotočiti se na zaštitu i očuvanje života, a ne na pogubljenja. Kazna ne smije nikada isključiti nadu i mogućnost rehabilitacije – istaknuli su biskupi u jednom priopćenju. U posljednjih su 45 godina na saveznoj razini pogubljene tri osobe.

Papa Franjo je, slijedom apela svojih prethodnika protiv smrtne kazne, više puta tražio od državnih vlasti u cijelom svijetu da se zauzmu za potpuno ukidanje izvršavanja smrtne kazne. Ljudsko se dostojanstvo nikada ne gubi, pa ni kada se počini najgori zločin – ističe Papa. Život je dar koji valja štititi, i izvor je svih drugih darova i svih drugih prava. Nikada se ne smije odustati od uvjerenja da i krivcu treba dati mogućnost za pokajanje.

Američki biskupi su prije tjedan dana  zajedno s više od tisuću ostalih vjerskih vođa u Sjedinjenim Američkim Državama zatražili su zaustavljanje provedbe četiriju smrtnih kazni predviđenih za srpanj i kolovoz. U tom istupu su poručili kako bi se cijelo društvo trebalo fokusirati na obranu života, a ne na izazivanje novih smrtnih slučajeva te kako kazna ne smije isključiti nadu i mogućnost rehabilitacije