Američki biskupi zajedno s više od tisuću ostalih vjerskih vođa u Sjedinjenim Američkim Državama zatražili su zaustavljanje provedbe četiriju smrtnih kazni predviđenih za srpanj i kolovoz, objavio je 9. srpnja Vatican News, a prenijela Nedjelja.

U svomu javnom istupu, kojega je objavio Catholic Mobilizing Network, američki biskupi poručili su kako bi se cijelo društvo trebalo fokusirati na obranu života, a ne na izazivanje novih smrtnih slučajeva te kako kazna ne smije isključiti nadu i mogućnost rehabilitacije.

„Kao vjerski vođe različitih tradicija, obraćamo se predsjedniku Trumpu i glavnom tužitelju Barru s nakanom da zaustave zakazana savezna pogubljenja. Dok se naša država bori s pandemijom Covida-19, ekonomskom krizom i sustavnim rasizmom, u kazneno-pravnom sustavu trebali bismo se usredotočiti na zaštitu i očuvanje života, a ne na pogubljenja“, poručili su američki biskupi zajedno s ostalim vjerskim vođama reagirajući na provedbu najavljenih četiriju smrtnih kazni u srpnju i kolovozu u saveznom zatvorskom kompleksu Terre Haute u Indiani.

Apostolski administrator biskupije Joliet u Illinoisu Richard Pates pojasnio je kako „pogubljenja samo produljuju duboko neispravan i iskvaren sustav koji je u suprotnosti s evanđeoskim pozivom na poštivanje svakoga ljudskog života“.

Američka vlada zakazala je smaknuća Daniela Leeja, Wesleyja Purkeyja i Dustina Honkena za 13., 15. i 17. srpnja te Keitha Nelsona za 28. kolovoza, unatoč protivljenju obitelji žrtava, umanjenim mentalnim sposobnostima osuđenika i olakšavajućim čimbenicima, kao i pitanjima vezanima uz vjersku slobodu te ozbiljnim rizicima zbog pandemije koronavirusa, objavio je Vatican News a prenijela Nedjelja.

Pozivu su se pridružile i tisuće katolika u SAD-u.