Opća skupština Vijeća biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) zasjeda od srijede 17. do petka 19. travnja u Łomżi na istoku Poljske, a naglasak sastanka bit će na stanju Europske unije, objavio je u utorak 16. travnja Kathpress.

Proljetno zasjedanje opće skupštine COMECE-a u Łomżi bit će prilika biskupima da iz perspektive srednje i istočne Europe sagledaju proces europskog ujedinjenja i stanje Unije uslijed trenutnih geopolitičkih izazova.

Zasjedanje COMECE-a, koji obuhvaća predstavnike biskupskih konferencija iz 27 članica Unije, održava se nekoliko tjedana uoči izbora za Europski parlament u lipnju.

Gosti predavači na zasjedanju bit će bivši povjerenik EU za obrazovanje i kulturu i posebni izaslanik Unije za vjerske slobode Slovak Ján Figel i bivši predsjednik slovenske vlade i također bivši ministar vanjskih poslova Lojze Peterle.

Na zasjedanju će sudjelovati i sociolog religije, Čeh Tomáš Halik, s kojim će biskupi razmatrati pogled iz srednje i istočne Europe na budućnost Crkve i kršćanstva u Europi, objavio je ured COMECE-a u Bruxellesu.

Kako je najavio COMECE, zasjedanje će biti podijeljeno u tri dijela, koji će se baviti procesom europske integracije, njezinim viđenjem iz perspektive središnje i istočne Europe i smjerom u budućnosti uslijed geopolitičkih izazova.

U srijedu 17. travnja biskupi će analizirati uspjehe i izazove integracije Europske unije zajedno s Figelom, koji je sada član uprave Europskog instituta za inovacije i tehnologiju. Figel je svojedobno bio voditelj slovačkog pregovaračkog tima tijekom pristupa EU.

U četvrtak 18. travnja sudionicima će se obratiti Lojze Peterle, koji će govoriti o percepciji Europske unije iz perspektive središnje i istočne Europe. Toga će dana skupština ugostiti poznańskog nadbiskupa Stanisława Gądeckog, bivšeg predsjednika Poljske biskupske konferencije.

Završnog dana zasjedanja, u petak 19. travnja, predviđen je razgovor s Tomášom Halikom.

Domaćin zasjedanja je biskup Łomże i izaslanik Poljske biskupske konferencije u COMECE-u Janusz Stepnowski.