Skupina muslimanskih radikala ovog je ponedjeljka pred očima policije srušila zid i ulazna vrata katoličke crkve u selu Waqya Chaku u Pakistanu.

Službeni razlog razaranja je taj da crkva nije imala potrebne dozvole za gradnju, no katolici kažu da je riječ o netrpeljivosti iz vjerskih razloga. Naseer Masih, katehist navedene crkve, izjavio je kako “muslimani ne žele crkvu u selu zato što mrze kršćane”.

Selo u kojemu se crkva nalazila broji oko 4000 stanovnika, među kojima je i 70 katoličkih obitelji koje žive u strahu od progona. Iako srušeni objekt nije izgledao poput prave crkve, za koju zajednica nema dovoljno sredstava, u njoj su se slavile mise i okupljali vjernici.

4. studenoga pred crkvu je došlo 50 policajaca koji su pitali katolike jesu li ikada imali problema s molitvom u crkvi, na što su vjernici odgovorili da nisu. U međuvremenu se okupilo oko 60 ljudi koji su doveli traktor i čekiće. Traktorom su srušili ulazna vrata nakon čega su ‘posao’ rušenja zida dovršili čekićima.

Idućeg je dana policija sazvala sastanak između kršćana i muslimana. Tom su prilikom policijski službenici kršćanima rekli da neće moći izgraditi crkvu sve dok ne dobiju sve potrebne dozvole za nju, dodavši da je povod jučerašnjeg rušenja bio taj što je crkva bila nepravno sagrađena.

No Nasser se nije složio s takvim tumačenjem. Prema njegovu mišljenju, “uništenje crkvenog vlasništva je protuzakonito”.

“Između ostaloga, nismo dobili nikakvo upozorenje od policije prije incidenta. Muslimani su izvršili rušenje, a policija nije učinila ništa da ih spriječi. To znači da su na njihovoj strani”, dodao je

“Pripremili smo sve dokumente i žalit ćemo se svojoj oblasti kako bismo napokon mogli sagraditi crkvu i da ona bude registrirana od strane vlade. Muslimani čine što im je volja protiv nas, a policija se urotila s njima. Nadamo se da će nas biskup i svećenici poduprijeti u predstavljanju dokumenata.”

Ako lokalne vlasti ne omoguće izgradnju crkve, Nasser kaže kako neće biti druge nego podignuti sudski postupak. “Tražit ćemo također da oni koji su uništili crkvu budu kažnjeni”, zaključio je.

Ivo Džeba | Bitno.net