Proabortivne udruge u Južnoafričkoj Republici imaju problem s ostvarivanjem svojega plana o povećanju klinika za abortus u toj državi jer ne mogu pronaći dovoljno ginekologa koji su spremni raditi pobačaj.

Kako su objavili neki mediji, a potom prenijela stranica Catholic News Agency, direktor organizacije Doktori bez granica za izbor prekida trudnoće Kgaladi Mphahlele rekao je kako je teško pronaći klinike i liječnike koji su voljni raditi pobačaje.

CNA citira i izjavu jedne medicinske djelatnice koja obučava liječnike kako raditi pobačaje i koja je rekla kako je „problem prigovor savjesti“.

„Često možete naći ravnatelje koji kažu: Nećemo raditi abortuse jer to je protiv naših vjerskih uvjerenja“, rekla je Judiac Ranape, pozivajući na „ograničavanje prigovora savjesti“ [sic!].

Prema nekim istraživanjima, od 8000 bolnica u Južnoafričkoj Republici samo 7 posto njih želi raditi abortuse.

Abortusi su legalni u toj državi od 1996. kada je tadašnji predsjednik Nelson Mandela potpisao zakon po kojemu su pobačaji na zahtjev legalni do 12. tjedna, a u slučaju silovanja, incesta ili „financijskih teškoća“ i do 20. tjedna.

Istraživanja pokazuju kako većina stanovnika Južnoafričke Republike ne podržava abortus.

Goran Andrijanić | Bitno.net