Progon kršćana u Nigeriji ne jenjava, a posljednja je žrtva katolički svećenik iz biskupije Uromi, vlč. Nicholas Oboh, kojega su prošlog četvrtka oteli naoružani napadači. Otmica se dogodila u pokrajini Edo, koja se nalazi za jugozapadu zemlje, prenosi Catholic News Agency.

“Sigurni smo da je živ i od trenutka otmice poduzimamo korake kako bismo osigurali da vlč. Nicholas Oboh bude pušten bez ozljeda”, rekao je novinarima kancelar biskupije Uromi, vlč. Osi Odenore te pozvao vjernike na molitvu.

Lokalni su mediji prenijeli i kako je uz vlč. Oboha oteto još nekoliko djece.

Ova je otmica posljednji u nizu napada na katolike i druge kršćane u Nigeriji, a kao mete su se našli svećenici, bogoslovi i laici.

Ranije prošlog tjedna islamski su militanti u pokrajini Borno izvršili palež prilikom kojega je poginulo 30 ljudi, uključujući trudnicu s djetetom. U istom je napadu uništeno 18 vozila s hranom namijenjenom tom kraju.

Kako smo već izvijestili, krajem prošlog mjeseca ubijen je 18-godišnji bogoslov Michael Nnadi, koji je otet zajedno s još trojicom bogoslova dva tjedna ranije.

Predsjednik Nigerijske biskupske konferencije, nadbiskup Augustine Obiora Akubeze, u razgovoru za “Aid to the Church in Need” kritizirao je nigerijske vlasti ustvrdivši da ne štite kršćane.

“Predsjednik Nigerije nedavno je rekao da je šokiran nejenjavanjem ubojstava Nigerijaca, koji su većinom kršćani. Mnogi Nigerijci se pitaju živi li predsjednik u paralelnom svemiru”, rekao je Akubeze.

“Kako može biti iznenađen u ovome trenutku? Nakon što su neki od nas bili na masovnim pogrebima kršćana ubijenih od strane Boko Harama? Vlada zasigurno ne čini dovoljno kako bi zaštitila i kršćane i muslimane”, dodao je Nadbiskup.

Ono što bi moglo pomoći smanjenju ubojstava prema njegovom mišljenju je izvještavanje o zločinima od strane zapadnih zemalja.

“Broj ubojstava je jednostavno zapanjujuć. Možda bi sa značajnim praćenjem od strane Zapada nigerijska vlada bila pod pritiskom da djeluje”, zaključio je.

Ivo Džeba | Bitno.net