U Libanonu je u srijedu 26. svibnja nakon duge bolesti u 87. godini preminuo patrijarh Grgur Petar XX., vođa Armenske Katoličke Crkve. Njegovo blaženstvo, cilicijski patrijarh, na čelo Armenske Katoličke Crkve izabran je 2015. godine. Sprovodni obredi održat će se 29. svibnja, izvijestila je hrvatska sekcija Vatican Newsa.

Patrijarh je rođen u Alepu, u Siriji, studirao je u Bzommaru, nedaleko od Beiruta. Nakon toga studirao je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Za svećenika je zaređen 1959. godine, potom je preuzeo službu prefekta studija u sjemeništu u Bzommaru, zatim rektora Instituta Mesrobian u Libanonu i nakon toga je opet imenovan rektorom sjemeništa u Bzommaru.

Biskupom armenske katoličke eparhije Svetoga križa u Parizu, imenovan je 1976., te je 1977. godine zaređen za biskupa u Libanonu. Sinodski oci Armenske Katoličke Crkve 2015. godine izabrali su ga za svojeg patrijarha.

“Vaš izbor događa se u trenutku u kojem se Vaša Crkva suočava s različitim teškoćama i novim izazovima. Ipak, naše viđenje svijeta prosvijetljeno svjetlom vjere u uskrslog Krista puno je nade i milosrđa, jer smo sigurni da je Isusov križ stablo koje daje život”, istaknuo je papa Franjo u poruci, čestitajući patrijarhu Grguru Petru XX. prigodom izbora 2015. godine, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u srijedu 26. svibnja.

Više o Armenskoj Katoličkoj Crkvi možete pročitati ovdje.