U Krakovu je u 102. godini života preminula poljska psihijatrica i bliska prijateljica Ivana Pavla II. Wanda Półtawska.

Smatra se da je Półtawska izravno utjecala na misao Ivana Pavla II. o čemu je govorila u sklopu svoje biografije: “Nisam mjerila taj utjecaj, ali sigurno sam ostvarila utjecaj kao žena na potpuno novu stvarnost jer on nije imao prilike imati sestru ili majku. Njegova je majka umrla rano, a njemu je ženski svijet bio zanimljiv i bio je fasciniran ženstvenošću.”

Półtawska je i jedna od preživjelih svjedokinja nacističkog koncentracijskog logora u Ravensbrücku gdje su na njoj vršeni okrutni pseudo-medicinski eksperimenti.

Nakon Drugoga svjetskog rata posvetila se studiju medicine, doktorirala psihijatriju te se udala i dobila četvero djece.

Prema njezinoj biografiji, Karola Wojtyłu upoznala je 1953. godine nakon što se ispovjedila kod njega. Poslije tog prvog susreta zaključila je da je pronašla svećenika koji ju razumije i može joj “pokazati svjetlo”, te je Wojtyła postao njezin duhovnik.

Godine 1962. Półtawska, koju je Wojtyła u komunikaciji zvao “moja mala sestra”, dobila je tumor. Čuvši vijesti, Wojtyła je odlučio žurno pisati Padru Piju moleći ga da se pomoli za Półtawsku čiji je život bio “u velikoj opasnosti”. Nakon što je Półtawska došla na operacijski stol liječnici su ostali u čuđenju jer je tumor nestao.

Wojtyła nije imao puno dileme kome zahvaliti za ovakav rasplet. Obratio se Padru Piju pismom u kojem je, između ostaloga, stajalo:

“Poštovani oče, žena koja živi u Krakovu u Poljskoj i majka je četvero djece, 21. studenoga, prije kirurške operacije, iznenada je ozdravila. Bogu hvala! I vama, poštovani oče, nudim najveću moguću zahvalnost u ime žene, njezina muža i cijele njezine obitelji.”

Nakon što je postao papa, Ivan Pavao II. povjerio je Półtawskoj vođenje njegovih privatnih dokumenata, a, kako piše Pap, s vremenom je u Vatikanu postala poznata kao osoba koja ima izravan pristup Ivanu Pavlu II. i ne boji se intervenirati kod njega.

Wanda Półtawska bila je poznata i po svojem predanom radu na promicanju obiteljskih vrijednosti te kao snažan borac za prava nerođenih. Godine 2016. Półtawska je zbog svojeg rada na promicanju obiteljskih vrijednosti odlikovana redom Bijelog orla, najvišim odlikovanjem koje Republika Poljska dodjeljuje kako civilima tako i vojnicima za njihovu službu.