Muslimanski vjernici danas su se prvi put okupili na molitvi u Aji Sofiji nakon što je nedavno ona proglašena džamijom. Na molitvi sudjeluje i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Pod Aje Sofije uoči prve molitve prekriven je tepihom, koji je izabrao Erdogan, a kršćanski su mozaici za vrijeme molitve pokriveni. Turske vijesti još su prije najavile kako će za vrijeme molitve većina cesta biti zatvorena, a javni prijevoz ograničen, javlja Jutarnji list.

Zbog pandemije koronavirusom gradonačelnik Istanbula Ali Yerlikaya zamolio je vjernike da donesu maske, molitvene podloške, ali i strpljenje te razumijevanje.

Podsjetimo, tursko državno vijeće, koje predstavlja najviši sud u toj zemlji, 10. srpnja je presudilo kako odluka vlade iz 1934. godine, kada je Aja Sofija prestala biti džamija i postala muzej, nije bila u skladu sa zakonima.

Aja Sofija sagrađena je 537. za vrijeme cara Justinijana i u svoje vrijeme bila je najveća građevina na svijetu, pa tako i najveća kršćanska crkva. Na njenoj izgradnji radilo je preko 10 tisuća radnika. Nakon osmanske okupacije grada 1453. crkva je prenamijenjena u džamiju. Tada su joj izvana dodana četiri minareta, a mozaici su prekriveni vapnom. Aju Sofiju je 1935. godine Mustafa Kemal Atatürk, koji je Tursku proglasio sekularnom republikom, dao pretvoriti u muzej.

Prenamjena Aje Sofije u džamiju u svijetu je izazvala brojne reakcije. Papa Franjo je 12. srpnja nakon molitve Angelusa izjavio kako je tužan zbog odluke turskog suda.

“Danas, druge nedjelje u srpnju, obilježava se Nedjelja mora. Srdačno pozdravljam sve one koji rade na moru, osobito one koji su daleko od svojih dragih i svoje zemlje. Pozdravljam sve koji su se jutros okupili na euharistijskom slavlju u luci Civitavecchia-Tarquinia. More me u mislima vodi pomalo daleko, u Istanbul. Mislim na svetu Sofiju i jako sam žalostan”, dodao je Sveti Otac.