Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je kako će Aja Sofija ubuduće biti otvorena za muslimanska bogoslužja. Oglasio se samo sat vremena nakon što je donesena odluka suda. „Donesena je odluka da se upravljanje Ajom Sofijom dodijeli Upravi za vjerska pitanje i da se otvori za bogoslužja“, izjavio je Erdogan.

Tursko državno vijeće, koje predstavlja najviši sud u toj zemlji, danas je presudilo kako odluka vlade iz 1934. godine, kada je Aja Sofija prestala biti džamija i postala muzej, nije bila u skladu sa zakonima, javlja CNA.

Erdoğanov glasnogovornik, Ibrahim Kalin, izjavio je kako “otvaranje Aje Sofije za bogoslužje neće spriječiti domaće ili strane turiste da posjete ovu lokaciju”.

Predsjednik Turske se na ovaj način oglušio na međunarodna upozorenja “da ne mijenja status svjetski poznate znamenitosti koja je stara gotovo više od 1500 godina”.

Proces za prenamjenu Aje Sofije, izvorno kršćanske bazilike iz 5. st. koja se trenutno koristi kao muzej, pokrenulo je nekoliko islamskih udruga, a podržao ga je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan koji je u svibnju izjavio kako se nada da će ponovno otvoriti Aju Sofiju kao muslimansku bogomolju.

Grčka ministrica kulture, Lina Mendoni, reagirala je priopćenjem u kojem tvrdi kako sudska odluka „apsolutno dokazuje da u Turskoj ne postoji neovisno sudstvo“ te da „nacionalizam koji je pokazao predsjednik Erdogan vraća njegovu zemlju šest stoljeća unazad“.

Ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni vođa oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu čije je sjedište u Istanbulu, izjavio je kako je prethodni status zgrade Aju Sofiju pretvorio u „simbolično mjesto susreta, dijaloga, solidarnosti i međusobnog razumijevanja između kršćanstva i islama. Krajem lipnja u je u propovijedi istaknuo kako „Aja Sofija ne pripada samo onima koji je sada posjeduju, nego čitavom čovječanstvu“.

Američki državni tajnik Mike Pompeo 1. srpnja upozorio je kako bi svaka promjena statusa Aje Sofije umanjila njezinu sposobnost „služenja čovječanstvu kao prijeko potrebni most između različitih vjerskih tradicija i kultura“.

Aja Sofija je sagrađena 537. za vrijeme cara Justinijana i u svoje vrijeme je bila najveća građevina na svijetu, pa tako i najveća kršćanska crkva. Na njenoj izgradnji radilo je preko 10.000 radnika. Nakon osmanske okupacije grada 1453. crkva je prenamijenjena u džamiju. Tada su joj izvana dodana četiri minareta, a mozaici su prekriveni vapnom. Aju Sofiju je 1935. godine Mustafa Kemal Atatürk, koji je Tursku proglasio sekularnom republikom, dao pretvoriti u muzej.