Glasnogovornik vladajuće turske Stranke najavio je u ponedjeljak 13. srpnja da će mozaici u istanbulskoj bazilici Svete Mudrosti za vrijeme muslimanske molitve biti pokriveni zastorima ili laserima, prenijela je Hina.

Glasnogovornik Stranke prava i razvoja (AKP) Omar Celik najavio je kako će kršćanske ikone biti otkrivene i otvorene za sve posjetitelje svo ostalo vrijeme, a ulaz će biti besplatan. Još nije razjašnjeno kako će se laserima pokrivati mozaici.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan proglasio je 10. srpnja Aju Sofiju otvorenom za muslimanska bogoslužja, nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te nekoć bizantske bazilike u muzej 1934. bilo nezakonito. Ta odluka izazvala je kritike i zabrinutosti u svijetu, uključujući Grčku, SAD i Rusiju. UNESCO je priopćio kako će razmotriti status bazilike koja je na popisu svjetske baštine. Papa Franjo rekao je kako je veoma ožalošćen tom odlukom. Celik je, pak, na konferenciji za medije izjavio da je najveće nepoštovanje spram Aje Sofije u povijesti pokazala Sveta Stolica, izvijestila je Hina.

Mozaici u bazilici bili su prebojani vapnom nakon pada Carigrada 1453. godine a nakon pretvaranja Aje Sofije u muzej su očišćeni i otkriveni.