Kako bi ponovno probudila svijest o važnosti tradicionalne latinske mise, katolička udruga La Voie Romaine organizira prikupljanje pisama iz cijeloga svijeta i hodočašće od Pariza do Rima kojim će pisma biti dostavljena u Vatikan, piše National Catholic Register.

Smatrajući da je motuproprij pape Franje Traditionis Custodes, kojim su postavljene određene restrikcije po pitanju mogućnosti slavljenja svete mise u pretkoncilskom obliku, zasnovan na pogrešnoj percepciji tradicionalnih zajednica u crkvenoj hijerarhiji, francuski vjernici utemeljili su udrugu La Voie Romaine, čiji je cilj izraziti zabrinutost zbog tretmana koji tradicionalna misa zadobiva te ukazati na njezinu važnost.

S tim povodom, pokrenuli su inicijativu prikupljanja pisama u kojima se izražava podrška održavanju starijega oblika svete mise, koja će svoj put do Vatikana pronaći posredstvom hodočašća koje će 6. ožujka krenuti iz Pariza, dok bi trebalo završiti u Rimu 1. svibnja. Procesiju će predvoditi majke svećenika zabrinute za budućnost svojih sinova čiji je poziv slaviti svetu misu u skladu sa starijim obredom.

Podsjetimo, papa Franjo je u srpnju 2021. godine objavio motuproprij Traditionis custodes kojim je ograničio mogućnost slavljenja svete mise po tradicionalnom obredu, opozvavši mnoge odredbe apostolskog pisma Summorum pontificum, svog prethodnika Benedikta XVI., čime je slavljenje sv. misa po tradicionalnom obredu otežano.

“Cilj ove inicijative jest da Papa shvati kako srce Crkve kuca i kroz kršćane koji podržavaju tridentinsku misu, posebno u zemljama poput Francuske”, istaknuo je utemeljitelj udruge Benoît Sévillia. Kada bi Vatikan ustrajao na restriktivnim odlukama po ovom pitanju, dodaje, riskirao bi baciti tisuće vjernike u očaj.

“Nadamo se da će Rim toga postati svjestan, jer možda ne očitava magnitudu potresa koji je ovo pokrenulo, posebno među mladima, koji su vrlo povezani sa svijetom tradicije”, zaključio je Sévillia.