Ova odluka Ustavnog suda, koja je donesena u srijedu, ustvari je odgovor na zahtjev milanskog suda, koji je tražio pojašnjenje zakona u vezi s mogućim optužbama protiv Marca Cappatoa, aktivista koji je 2017. godine odveo bolesnog muškarca u jednu švicarsku kliniku kako bi ondje bio eutanaziran.

Taj muškarac je poznati producent i DJ Fabiano Antoniani, koji je u lipnju 2014. godine teško stradao u prometnoj nesreći. Muškarac je zbog nesreće  ostao slijep i kvadriplegičar. Antoniani se od nesreće borio za svoje pravo da umre jer jer “živio u neprestanoj boli”.

Capattou je prijetila zatvorska kazna od pet do 12 godina zbog pomaganja u samoubojstvu, ali će nakon ove odluke Ustavnog suda vjerojatno biti oslobođen. Valeria Imbrogno, Antonianijeva bivša djevojka, izjavila je je kako presuda Ustavnog suda dokazuje kako njegova patnja nije bila uzaludna- “Njegovo tijelo je postalo kavez, a on je dvije godine živio u zatvoru. Ako osoba u takvim okolnostima sanja o smrti, kako mu to netko može oduzeti”, dodala je.

Nakon ove odluke talijanski parlament bi trebao raspravljati o pitanju eutanazije. Talijanska biskupska konferencija je izrazila žaljenje zbog presude koja krši svetost života. “Ne razumijem kako možete govoriti o slobodi kada ovo stvara pretpostavke za kulturu smrti”, izjavio je generalni tajnik Talijanske biskupske konferencije biskup Stefano Russo.

Papa Franjo je još prošloga petka u Vatikanu pozvao stotine zdravstvenih radnika da “odbace iskušenje i koriste lijekove kako bi zadovoljili potencijalnu želju bolesne osobe za smrću”. Tom prilikom je istaknuo kako je medicina po definiciji služba ljudskom životu. Čelnik talijanskog Udruženja katoličkih liječnika (AMCI) Filippo Boscia je najavio kako će se svi članovi ovog udruženja, kojih je oko četiri tisuće, pozivati na prigovor savjesti.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net