New York Times, ugledne američke dnevne novine, objavile su članak u kojem organizaciju Planned Parenthood optužuju za diskriminaciju trudnica. Planned Parenthood je inače najveći pružatelj pobačaja u Americi, koji je samo 2016. godine izvršio više od 300 tisuća pobačaja u SAD-u, i čiji lideri se predstavljaju kao vodeći zaštitnici prava žena u svijetu.

Prema izvješću New Yorka Timesa, u Planned Parenthoodu prilikom zapošljavanju žene redovito razmatraju mogućnost njezine trudnoće te ignoriraju preporuke o poštedi koje su zaposlene trudnice dobile od svojih ginekologa i liječnika. Zbog toga brojne zaposlenice strahuju priznati da su trudne.

Članak New York Timesa započinje svjedočanstvom Ta’Lise Hairston koja je u Planned Parenthoodu radila na poziciji savjetnice za trudnoću. Ona je godinama brojnim trudnicama savjetovala da tijekom radnog dana češće uzimaju pauze za odmor, redovito jedu i konzumiraju vodu. Međutim, kada je sama ostala trudna, poslodavac joj nije omogućio da se pridržava vlastitih savjeta.

Prošle zime je, tako, kadrovsku službu obavijestila kako zbog trudnoće ima problema s visokim tlakom, što može ugroziti trudnoću, te im u nekoliko navrata poslala liječnički zahtjev za poštedom od napora. Konkretno, u liječničkom dopisu se od poslodavca tražilo da trudnici omogući češće uzimanje pauza. Međutim, njezini nadređeni su ignorirali liječničke preporuke i dozvolili joj samo jednu kratkotrajnu pauzu za ručak. „Morala sam susprezati suze dok sam drugim trudnicama govorila kako se moraju brinuti o sebi, dok je to pravo meni bilo uskraćeno. Čak sam postala ljubomorna“, priznaje gospođa Hairston.

Nakon poroda je planirala iskoristiti kompletan porodiljni dopust, koji u Americi traje 12 tjedana, ali je već u osmom tjednu primila nekoliko poziva iz Planned Parenthooda. Od nje se zahtijevalo da se što prije vrati na posao. U odgovoru e-mailom im je napisala kako ponovno trpi diskriminaciju. Naposljetku je u lipnju ove godine dala otkaz. Nedavno joj je poštom stiglo pismo u kojem Planned Parenthood traži novčane donacije, ali ga je gospođa Hairston bacila u smeće.

Većina podružnica Planned Parenthooda u svijetu, kako piše New York Times, svojim zaposlenicama ne pokriva u potpunosti troškove porodiljnog dopusta, nego samo djelomično. Jedna sadašnja i dvije bivše zaposlenice podružnice u Miamiju tvrde kako se svojim nadređenima dugo nisu usudile priznati da su trudne. Jedna od njih svjedoči kako se u PP stvorila takva klima da zaposlenice u komunikaciji s nadređenima često izjavljuju da ne planiraju imati djecu, da su samci ili lezbijke. „Kada ostaneš trudna onda te svi krivo gledaju. Niti jedan šef to ne mora izgovoriti, jer se to jednostavno osjeća“, tvrdi Carolina Delgado, koja je u PP-ovoj podružnici u Miamiju radila do 2012. godine.

Predsjednica Planned Parenthooda u SAD-u, Leana Wen, priznala je kako njezina organizacija „mora proraditi na ovom problemu“ jer je „obaveza PP-a brinuti se o osoblju, njihovim obiteljima i pacijentima“. Također je dodala kako Planned Parenthood istražuje optužbe za diskriminaciju, koje su sadašnje i bivše zaposlenice iznijele za jedan od vodećih američkih medija.

Inače, sa sličnim optužbama suočava se još nekoliko organizacija s feminističkim predznakom. Mellisa Blain Johnson i Judit Rigo, dvije bivše zaposlenice Natere, kompanije koja prodaje testove za utvrđivanje trudnoće, podigle su tužbe zbog diskriminacije na poslu. Melissa Blain kaže kako se na poslu osjećala kao zamorac jer joj je šef naredio da za vrijeme trudnoće testira konkurentske proizvode.

Više o organizaciji Planned Parenthood možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net