Pariški tužitelji zatvorili su istragu protiv bivšeg pariškog nadbiskupa Michela Aupetita, zaključivši da optužbe za seksualno zlostavljanje koje je protiv njega podnijela jedna župljanka nemaju temelja, javlja britanski Tablet.

Optužbe, koje je nadbiskup Aupetit uvijek poricao, dovele su do žustrih nagađanja o njegovom privatnom životu. Aupetit je nakon medijskih napisa odlučio staviti svoju nadbiskupsku službu “Papi na raspolaganje”, a Franjo je procijenio da će dotadašnjem nadbiskupu Pariza u tako negativnim okolnostima biti nemoguće nastaviti upravljati nadbiskupijom.

Otkako je napustio Pariz, Aupetit je živio u samostanu u blizini Toulousea i radio s grupama koje su pomagale siromašnima.

Skandal vezan za njegovo ime izbio je 2021. godine kada je Francuska još bila potresena izvještajem o kleričkim zlostavljanjima koja sežu od 1950. godine.

Tužitelji su pokrenuli proces vezan za navodno neprimjeren odnos s jednom ženom koji potječe iz 2012. godine kada je Aupetit bio generalni vikar Pariza.

Aupetit je smjesta odbacio spekulacije da je imao ljubavni odnos sa spomenutom ženom, kazavši za La Croix: “Moje ponašanje prema njoj možda jest bilo dvosmisleno, čime bi se moglo naslutiti postojanje intimne veze i seksualnog odnosa između nas, što snažno odbacujem… Odlučio sam da je više neću viđati i obavijestio sam je o tome.”

Okončanje istrage komentirao je Aupetitov odvjetnik Jean Reinhart koji je kazao da je njegov klijent bio otpočetka uvjeren da će sud odbaciti optužbe. “Odsad može nastaviti djelovati u svojoj pastoralnoj misiji bez ikakvih poteškoća”, rekao je Reinhart.