Kad je 9. studenog prošle godine Donald Trump izabran za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država malo tko je ostao ravnodušan.

Erupcije oduševljenja s jedne te protesti i demonstracije s druge strane, jasno su pokazale dubinu rascjepa među američkim građanima. Ipak, jedna značajna iznimka bili su američki katolici. Premda podijeljeni po broju glasova (mala većina glasala je – netipično – za Donalda Trumpa), većina katolika, predvođena biskupima SAD-a, zauzela je prema njemu stav “opreznog optimizma“.

I dok je “optimizam” zasnovan prije svega na Trumpovim pro-life obećanjima, mnogi katolici primijetili su kako njegove riječi ne slijede i djela. Naime sam Trump je devedesetih tvrdio kako je “izrazito pro-choice“, a snimka koja se tijekom predsjedničke kampanje pojavila u medijima također je otkrila i njegovo (blago rečeno) neprilično ponašanje prema ženama. Njegovu imidžu nije pomogla ni činjenica da je osnivač i dugogodišnji vlasnik Playboya, Hugh Hefner, Trumpovo osvajanje republikanske nominacije proglasio “konačnom pobjedom seksualne revolucije” nad “religijskim fanaticima” i “križarima”.

Slično mišljenje “opreznog optimizma” (s naglaskom na “oprez”) dijelio je i naš portal (više o tome OVDJE).

Ipak prvi potezi koje je novi američki predsjednik povukao nakon izborne pobjede, a odnose se na možda i najvažniji aspekt njegova vladanja – izbor ljudi u kabinetu – za sada (naglašavamo to) nudi dobru perspektivu za one najnezaštićenije među nama – nerođenu djecu.

Naime velik broj nominiranih članova za sastav novog predsjedničkog kabineta su pro-life, ali i pobornici tradicionalnog braka (s važnom iznimkom Rexa Tillersona, vjerojatnog budućeg državnog tajnika, koji je 2013. glasao za micanje odredbe koja je osobama s LGBT tendencijama branila rad u vodećoj američkoj izviđačkoj organizaciji Boy Scouts). I dok se prema Trumpovim obećanjima mogla očekivati pro-life klika u Bijelo kući, njegovi pogledi na LGBT zajednicu ipak su liberalniji, stoga je ovaj izbor donekle iznenađenje te je izazvao velika negodovanja među LGBT aktivistima.

Prije nego damo sažet opis Trumpovih kandidata za rad u predsjedničkom kabinetu, važno je istaknuti koja su to točno pro-life obećanja koje je novi američki predsjednik dao svojim biračima.

National Catholic Register (NCR), jedan od vodećih američki katoličkih medija, nabraja četiri takva obećanja:

• Obećanje da će imenovati pro-life suce u Vrhovni sud

• Obećanje da će potpisati Pain-Capable Unborn Child Protection Act čime bi se na razini države zabranili pobačaji u kasnom stupnju trudnoće

• Obećanje da će obustaviti financiranje organizacije Planned Parenthood, koja promiče abortus, novcem poreznih obveznika te ih preusmjeriti u lokalne zdravstvene centre koji nude zdravstvene usluge ženama (ali ne i pobačaj).

• Obećanje da će amandman Hyde učiniti trajnim zakonom čime će zaštititi porezne obveznike od korištenja njihova novca za financiranje abortusa.

Kako piše portal Prolife.hr, prvo obećanje Trump namjerava ispuniti imenovanjem suca Williama Pryora na mjesto Antonina Scalije, pokojnog člana Vrhovnog suda koji je branio katoličke vrijednosti. Kako piše spomenuti portal, Pryor je jednom prilikom kontroverzni slučaj Roe v. Wade kojim je legaliziran pobačaj diljem SAD-a, nazvao “najvećom grozotom u povijesti ustavnog prava”.

Međutim važno je istaknuti kako Trump tu odluku tek treba donijeti, a i tada je, kao i kandidate za rad u novom predsjedničkom kabinetu, mora odobriti Senat. Međutim, s obzirom na to da većinu u Senatu drže republikanci, imenovanje ne bi trebalo doći u pitanje.

S druge strane nekoliko prominentnih katolika (ili “katolika”) neće morati proći proces odobrenja od strane Senata. Radi se prvenstveno o osobnim savjetnicima koji tehnički gledano nisu dio kabineta, ali imaju važnu ulogu u radu predsjednika. Posebno ističemo Kellyanne Conway  i Stephena Bannona.

  • Kellyanne Conway – definitivno jedno od vodećih imena Trumpove administracije. Prvo je podupirala republikanskog kandidata Teda Cruza (istog onog kojeg je Hugh Hefner prozvao “religijskim fanatikom” i “križarom”). Nakon što se Cruz povukao iz utrke Trump je ubrzo pozvao Conway u svoj izborni stožer, samo da bi je nakon nekog vremena imenovao voditeljicom kampanje. Njegovom pobjedom na predsjedničkim izborima Conway je postala prva žena u američkoj povijesti koja je uspješno vodila predsjedničku kampanju nekog kandidata. Kako piše NCR, Conway je posebno cijenjena u pro-life krugovima zbog svoje posvećenosti borbi za nerođeni život i obiteljskom životu. Naime radi se o majci četvero djece koja je gotovo odbila rad u Trumpovu kabinetu kako bi se posvetila obitelji. Ipak uz njihovu podršku odlučila je nastaviti suradnju s novim liderom SAD-a.
  • Stephen Bannon – kontroverzni bivši urednik portala Breitbart koji se smatra vodećim portalom alternativne desnice. Bannon je optuživan za antisemitizam, rasizam i bijeli nacionalizam te je unatoč odbacivanju takvih optužbi svakako jedan od najkontroverznijih, ako ne i najkontroverzniji član Trumpova predsjedničkog tima. Ipak Jay Richards s Američkog katoličkog sveučilišta opisao ga je kao borca protiv pobačaja te osobu koja je zabrinuta za kršćane na Bliskom istoku. NCR također ističe kako je Bannon u srpnju 2014. održao govor u Vatikanu na kojem je istaknuo kako se Zapad susreće s krizom kapitalizma zbog odmaka od svojih judeo-kršćanskih korijena. S druge strane Bannon je u nedavnom intervjuu za The Hollywood Reporter izjavio kako je “tama dobra”. “Dick Cheney. Darth Vader. Sotona. To je moć. A kad oni (demokrati, op.a.) to ne shvaćaju to nam samo pomaže.” Članovi Demokratske stranke pozvali su Trumpa da odustane od imenovanja Bannona za svog savjetnika.

Neki važni katolički i/ili pro-life članovi Trumpova kabineta:

  • Mike Pence – novi američki potpredsjednik, republikanac od glave do pete i bivši guverner savezne države Indiane. Pence je tijekom predsjedničke kampanje u debati s demokratskim kandidatom za potpredsjednika, Timom Kaineom, istaknuo kako američka nacija “zajedno može stvoriti kulturu života“: “Za mene sve počinje s njegovanjem dostojanstva, vrijednosti i cijenjenjem svakog ljudskog života”, dodao je tom prilikom Pence, inače protestant, kojeg posebno hvale tradicionalni republikanski krugovi neskloni Donaldu Trumpu.
  • Tom Price – Trumpov kandidat za mjesto tajnika (voditelja) Odjela za zdravstvo i javne službe (HHS), čvrstih pro-life stavova. Price, prezbiterijanac, osim što je političar i član Republikanske stranke, više od dvadeset godina je vodio ortopedsku kliniku, a predavao je i na sveučilištu. Pro-life organizacija Susan B. Anthony List je, kako prenosi Catholic News Agency, izbor Pricea nazvala “izvrsnim”, osobito istaknuvši njegovu borbu za ukidanje državnog financiranja Planned Parenthooda.
  • Andrew Puzder – katolik, kandidat za upravljanje svojevrsnim ministarstvom rada. Marjorie Dannenfelser, predsjednica već spomenute organizacije Susan B. Anthony List, naglasila je kako je Puzder izrazito pro-life, ali i borac za prava žena koji je “90-ih pomogao premostiti rascjep između pro-life i pro-choice aktivista, olakšavši posvojenje”. Puzder je naime osnivač organizacije Common Ground Network for Life and Choice koja se bavi promoviranjem posvojenja kao odgovora na debatu o abortusu. S druge strane Puzder je često prozivan zbog seksističkih reklama za njegovu tvrtku CKE Restaurants koje uključuju oskudno odjevene žene dok jedu hamburgere. Sam Puzder je takve reklame nazvao “vrlo američkima”.
  • Nikki R. Haley – Trumpova ambasadorica pri UN-u koja će također imati mjesto u Vijeću sigurnosti. Haley je zadobila međunarodnu pažnju kad je kao guvernerica Južne Karoline ustala protiv isticanja Konfederacijske zastave. Također opisuje sebe kao pro-life osobu te je sudjelovala u donošenju i izglasavanju nekoliko zakona koji su trebali ograničiti abortus u njenoj saveznoj državi. To je posebno važno s obzirom na značaj abortivne agende koja upravlja UN-om. Ipak teško je vjerovati da će Haley pored sigurnosne politike puno pažnje posvetiti i onoj moralnoj.

Tino Krvavica | Bitno.net