Prema istraživanju turističkog portala Tripadvisora, među 20 najljepših građevina na svijetu nalazi se čak 13 onih sakralnog karaktera, objavila je KNA.

Popis najljepših svjetskih građevina predvodi katedrala Sagrada Familia u Barceloni. To se zdanje, među ostalim,  ističe svojom umjetničkom vrijednošću, poviješću i arhitektonskom jedinstvenošću, ocijenila je većina korisnika portala Tripadvisor iz 130 zemalja.

Na drugome mjestu po ljepoti, smatraju korisnici, nalazi se pariška katedrala Notre-Dame. Na popisu najljepših nalaze se još tri pariške građevine: Bazilika Sacre-Coeur na 9. mjestu, kapelica Sainte-Chapelle na 16. i muzej Louvre na 19. Luteranska crkva u Reykjaviku na Islandu nalazi se na 14., a milanska katedrala na 15. mjestu.

Najljepša džamija prema ocjeni korisnika Tripadvisora jest džamija Šeika Zayida u Abu Dabiju, koja je zauzela 4. mjesto među svim građevinama. Ona je ujedno i jedna od najvećih džamija na svijetu, u njoj ima mjesta za 40 tisuća vjernika. Na 7. mjestu našla se Plava džamija u Istanbulu, a na 8. indijski Taj Mahal, objavila je KNA.

Među najljepšim građevinama našao se i bečki dvorac Schönbrunn na 10. mjestu, katedrala svetog Ivana Krstitelja u američkom gradu Savannah na 11., zgrada mađarskog parlamenta u Budimpešti na 12., hram Wat Pho u Bangkoku na 13. te Aja Sofija u Istanbulu.

Inače, Tripadvisor mjesečno posjeti više od 460 milijuna korisnika.