Kao jedna od mjera ublažavanja ograničenog kretanja stanovništva zbog globalne pandemije koronavirusa, prostorno velike crkve u Južnoj Koreji jučer su ponovno otvorile svoja vrata vjernicima, objavila je agencija Reuters.

Unutar sakralnih objekata zahtijeva se držanje razmaka između vjernika, kao i nošenje zaštitnih maski. Kao dodatnu mjeru opreza veliki vjerski objekti će po potrebi smanjiti svoje kapacitete za istodobno sudjelovanje vjernika u obredima.

Neke crkve uvele su i poseban način predbilježbe za sudjelovanje u obredima.

Crkva Onnuri, jedna od najvećih protestantskih zajednica u glavnom gradu Seoulu, zatražila je od svojih članova da se za sljedeće susrete prijave putem interneta te sjede na označenim mjestima kako bi se održala udaljenost među osobama.

Crkva inače može primiti 3000 ljudi, ali je zbog trenutne situacije ograničila broj vjernika na 700.

Dodajmo kako je žarište južnokorejske epidemije koronavirusa bila sljedba poznata u tamošnjoj javnosti kao Isusova crkva iz Shincheonjija. Čak polovica od oko 10 700 slučajeva zaraze koronavirusom povezana je s članovima te sljedbe.

Vlada Južne Koreje je oštrim mjerama uspjela obuzdati eksponencijalno širenje koronavirusa unutar svojih granica, iako se nalazi u neposrednom susjedstvu Kine koja je bila epicentar svjetske pandemije.

Inače, Južna Koreja prema podacima The Word Factbooka iz 2020. godine ima nešto manje od 52 milijuna stanovnika, a katolicima se izjašnjava njih oko 11 posto ili nešto manje od 6 milijuna. Međutim, katolici u ukupnom vjerskom sastavu stanovništva Republike Koreje bilježe značajan porast u zadnjim godinama otkako je na čelu Rimokatoličke Crkve papa Franjo, koji je i pohodio tu dalekoistočnu zemlju  u kolovozu 2014. godine.

Tino Krvavica, IKA | Bitno.net