O ovom događaju izjasnio se biskup Wheeling Charleston biskupije Mark Brennan rekavši kako je duboko ražalošćen saznanjem da je požar podmetnut i da su počinitelji “namjeravali uništiti ovu povijesnu strukturu tako važnu za živote mnogih na ovom području”.

“Iako ovo zlodjelo može biti vrlo štetno za vjernike i može ih povrijediti, ono nikada ne može uništiti sjećanje na katoličku zajednicu koja je gradila, održavala i živjela svoju vjeru u toj crkvici na Irskoj gori”, rekao je biskup.

Katolička crkva Sv. Colmana izgrađena je 1878. te je bila u Nacionalnom registru povijesnih mjesta od 1894., dok nije do temelja izgorjela u podmetnutom požaru 26. lipnja.

Kako je izvijestila Aleteia, ovo je jedan od mnogih u nizu napada na katoličke crkve i centre za trudnoću koji su se povećali nakon odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država kojom se zabranjuje pobačaj. Ipak, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je podmetanje požara u crkvi Sv. Colomana povezano s odlukom suda.

Biskupska konferencija Sjedinjenih Država izvijestila je kako su napadi i vandalizam protiv katoličkih crkava u SAD-u bili u porastu čak i prije presude Vrhovnog suda o pobačaju. Tako je, od svibnja 2020., zabilježeno najmanje 154 incidenta u 37 država, a koji su bili usmjereni protiv crkvi i katoličkih organizacija.