Katolička crkva sv. Colmana, smještena u okrugu Raleigh, u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji, izgorjela je do temelja u požaru za koji se sumnja da je podmetnut u nedjelju 26. lipnja, prenosi portal Nedjelja.

Bijela crkvica poznata i kao „Mala katolička crkva na Irskoj gori“, bila je uvrštena u Nacionalni popis povijesnih mjesta. Izvorno je, prema ovom popisu, građena od 1877. do 1888.

„Dana 26. lipnja 2022. jedinice iz Beaver VFD-a upozorene su na požar na građevini u katoličkoj crkvi sv. Colmana na Irish Mountain Roadu u Shady Springu, WV“, objavila je dobrovoljna vatrogasna služba Beaver u online objavi.

Kada je ekipa stigla na mjesto događaja, crkva je već izgorjela do temelja i „tinjala“, stoji u objavi. Također se navodi kako se požar smatra „sumnjive naravi“ te ga se pod tim okolnostima i istražuje kao da je podmetnut.

U ovom kontekstu valja podsjetiti kako je američki Vrhovni sud 24. lipnja srušio 50 godina staru presudu kojom je legaliziran pobačaj u SAD-u. To je izazvalo buru neprijateljskih reakcija te nije isključeno kako je uništenje ove crkvice posljedica jednog takvog čina.

U posljednjih nekoliko godina, a posebno od sredine 2020. godine kada su SAD zahvatili masovni prosvjedi, sve je češća vandalizacija katoličkih crkava i kipova u SAD-u.

Najnoviji val napada dogodio se upravo prije mjesec dana, nakon što je procurio interni dokument američkog Vrhovnog suda, potvrđen odlukom donesenom prošloga tjedna.