Gradonačelnik Sorrenta, turističkog gradića na jugozapadnoj obali Italije, zabranio je rad sex shopova i trgovina koje prodaju kanabis u centru grada pozvavši se na osjećaj gospođa koje na putu za crkvu prolaze pokraj njih, prenosi Crux.

“Vjerujem da sam samo protumačio osjećaje svojih sugrađana”, rekao je gradonačelnik Massimo Coppola u nedavnom intervjuu. “Moram se brinuti za sve, uključujući i starije.”

“Razmislite o gospođama određene dobi koje idu na misu”, dodao je Coppola, koji je 2020. izabran kao dio konzervativne koalicije. “Sa sex shopom u blizini, možda su se osjećale nedovoljno zaštićenima. Što mislite koga bi krivile za to?”

Coppola je istaknuo kako njegova odluka nije donesena pod pritiskom lokalne Crkve, na čelu s nadbiskupom Francescom Alfanom.

“Samo sam koristio vlastiti mozak”, rekao je. “Mi Sorrentinci živimo svoju seksualnost u stvarnosti, kao protagonisti. Ne trebaju nam falusi u izlozima.”

Prema odredbama dekreta potpisanog 7. studenoga, sex shopovi i trgovine koje prodaju kanabis zabranjeni su u krugu od 200 metara od crkava, svetišta ili drugih mjesta bogoslužja, kao i škola, groblja, bolnica, igrališta, kazališta, kina i parkova. S obzirom na gustoću spomenutih objekata, to zapravo znači da su sex shopovi i trgovine s kanabisom zabranjene u cijelom središtu grada, a zabranjeno je i njihovo oglašavanje.

Coppola je istaknuo kako zabranjeni dućani mogu naštetiti etici, moralu i osjećajima stanovnika i turista. “Moja administracija želi promicati dobro reguliranu i pristojnu trgovinu koja nije na niskoj razini, inače riskiramo postati zabavni park u kojem sve prolazi”, zaključio je.