022592_r0_940

Imala sam prigodu prije Svjetskoga dana mladeži razgovarati sa Svetim Ocem, kad sam ga pozvala u Poljsku. Kad smo razgovarali, on je pokazao veliko zanimanje za našu zemlju; pitao me o stanju obitelji, te kako Poljaci gledaju na razne probleme. Tada sam shvatila da mu je Poljska vrlo bliska zbog lika Ivana Pavla II. Rekao mi je:

„Znam da Poljaci u kolovozu idu na razna hodočašća i da je u Poljskoj vrlo živa tradicija hodočašćenja.“ Raduje me što je Papa mogao doći u Poljsku, što je mogao osjetiti „bilo“ Poljske, upoznati narod. Nadam se da ga je susret s Poljacima pozitivno iznenadio i da su se obistinile njegov misli o Poljskoj, te da se vrlo dobro osjećao kod nas – kazala je predsjednica Vlade.

Na upit što je se najviše dojmilo iz Papina posjeta Poljskoj, rekla je kako je sve što je govorio i činio bilo vrlo važno i ganutljivo. Uvjerila sam se da Papa zna na vrlo jednostavan i dirljiv način očitovati sve što želi prenijeti. Papa je vrlo srdačan čovjek, s osobom odmah uspostavi kontakt, svatko se s njim ugodno osjeća, zaista je izvanredan. Za mene je njegov posjet sabirnom logoru Auschwitz-Birkenau bio posebno dirljiv, možda zbog toga jer sam tamo rođena i provela djetinjstvo – kazala je predsjednica dodajući:

Poznajem neke svjedoke svega što se zbivalo u sabirnom logoru. U logoru sam bila također tijekom posjeta pape Ivana Pavla II. i pape emeritusa Benedikta XVI. Svaki put sam drukčije proživljavala tu povijest, ali uvijek vrlo dirljivo. Mislim da je Papin posjet sabirnom logoru na poseban dan, na obljetnicu kad se sveti Maksimilijan Kolbe ponudio da umre umjesto drugoga zatvorenika, tom danu dao posebnu simboličku vrijednost – kazala je predsjednica Szydło.

Na primjedbu kako je Papa na prvom susretu u Poljskoj govorio o seliocima, obitelji i obrani života rekla je kako joj je kad je bila u Vatikanu Sveti Otac govorio o tim temama. Tada me pitao o tome što Poljaci misle o pobačaju, te kako se u Poljskoj politika odnosi prema obitelji. Mislim da su te teme vrlo žurne za Svetoga Oca, a to što neprestano ističe vrijednost obitelji zaista je vrlo važno, jer današnji svijet je zanemario vrijednost tradicionalne obitelji, odnosno da obitelj teba temeljiti na vrijednostima – istaknula je predsjednica dodajući:

Podsjećam da je naš Statistički ured ovih dana objavio nove podatke iz kojih je razvidno da se u Poljskoj sada sklapa više brakova, te da je opao broj razvoda. Ti nas podaci vesele jer očituju da se vraćamo tradicionalnoj ulozi obitelji, a to je vrlo važno za moju Vladu i za mene osobno. Zadovoljna sam što je Sveti Otac o tomu govorio mladima, koji su na pragu zrelosti i jamačno će morati uzeti u obzir mogućnost osnivanja obitelji. Stoga mi se pouka Svetoga oca čini vrlo važnom za suvremeni svijet – kazala je predsjednica Szydło.

Govoreći pak o seliocima, o migracijama u Europi, rekla je da je to vrlo važna i bolna tema; nije lako riješiti taj problem. Papa nas potiče da se otvorimo potrebitima, moramo nastojati da na najbolji način to učinimo, omogućujući onima koji su u teškoći, čiji je život u opasnosti, jer dolaze iz država gdje se ratuje, da prime našu pomoć. Istodobno moramo promisliti kako jamčiti sigurnost, odnosno da te osobe ne iskoriste ove okolnosti za izazivanje nereda, okrećući se protiv nevinoga naroda. Mislim da nam je Papa ostavio veliku poruku, koju će trebati dugo produbljivati. Njegove su ideje i riječi vrlo važne za sve nas – kazala je predsjednica.

Na upit što su mladi dali Poljskoj, rekla je kako se nada da su u Poljskoj ostavili svoja srca te da će se htjeti ponovo vratiti. Ostavili su nam vrlo mnogo radosti i izvanredna iskustva. Bili su predivni, svi su bili veseli. Jamačno su nas puno naučili. S pouzdanjem gledam na budućnost Europe i svijeta, to sam često ponavljala, jer ako ovi mladi budu s toliko predanosti i snage ostvarivali svoje snove, poštujući vrijednosti, ako se, kako je rekao papa Franjo, ne budu zadovoljavali da sjede na kaučima i da s Bogom ne komuniciraju putem sms-poruka, onda možemo biti sigurni da će svijet krenuti pravim putom – ustvrdila je Predsjednica dodajući:

Vrlo smo zadovoljni da su se mladi ugodno osjećali, ali i jer su nam također pokazali kako se ostvaruje zajedništvo. Želim zahvaliti poljskim obiteljima koje su ih ugostile, i dragovoljcima, jer ovo je i za nas bila prigoda da se pokažemo, da pokažemo Poljsku i njezin narod. Mnogi su od tih mladih prvi put bili u Poljskoj, a budući da su bili vrlo dobro primljeni u obiteljima, vjerujem da će svojim prijateljima govoriti o lijepoj i sigurnoj Poljskoj, u kojoj žive predivni ljudi. Poljska je takva – zaključila je Beata Marija Szydło.

Spomenimo na koncu kako je poljska premijerka uz Katoličku Crkvu vezana ne samo kao vjernica, nego i obiteljski – njezin sin Tymoteusz je u svećeničkoj formaciji, na četvrtoj godini bogoslovnog fakulteta.

RV | Bitno.net