Prošle godine svi vodeći mediji prenijeli su vijest da je papa Franjo napisao predgovor za knjigu „Opraštam Vam, oče“ Daniela Pitteta, u kojoj Švicarac opisuje kako je bio žrtva svećeničke pedofilije. U tom predgovoru Sveti Otac pedofiliju je nazvao apsolutnom monstruoznošću i užasnim grijehom. “Kako jedan svećenik može napraviti toliko zla? Kako može posvetiti svoj život vođenju djece prema Bogu, a umjesto toga to okonča onime što sam nazvao ‘žrtvovanju Sotoni’ te djece, koja uništava njihov život i život Crkve”, napisao je Papa u predgovoru.

Pittet je bio žrtva svećeničke pedofilije krajem šezdesetih godina, kada ga je četiri godine silovao jedan redovnik. U razgovoru za Aleteiu Švicarac objašnjava kako godinama nije mogao pričati o svojim iskustvima. Progovorio je tek kada je godinama kasnije susreo 8-godišnjeg dječaka i shvatio da je on također bio žrtva istog redovnika. Švicarac je papu Franju upoznao 2015. godine, kada je objavio knjigu „Voljeti i dati sve“, u kojoj je prikupio svjedočanstva brojnih redovnika i redovnica. Tom prilikom Sveti Otac je bio iznenađen njegovim entuzijazmom i strašću za Isusom, pa mu je pristao napisati predgovor za knjigu, koja je objavljena povodom Godine posvećena života, a tiskana je u pet milijuna primjeraka.

Kako je oprostio svojemu zlostavljaču

Nedugo nakon toga Pittet se vratio u Vatikan kako bi Svetom Ocu zahvalio na podršci. U razgovoru mu je priznao da je četiri godine trpio silovanja od strane jednog svećenika. Papa je bio vidno potresen i potaknuo ga da svoje iskustvo opiše u knjizi. Pritom mu je obećao da će ponovno napisati predgovor. U razgovoru za Aleteiu Pittet objašnjava kako je svojemu zlostavljaču oprostio još kao 11-godišnji dječak. Slušao je njegovu propovijed, tijekom koje je svećenik nadahnuto pričao o Blaženoj Djevici Mariji. „Tada sam shvatio kako u njemu žive dvije osobe: dobar svećenik i odvratan čovjek.“ Oprostio mu je, nastavlja, zahvaljujući Milosti, a nakon toga se prvi put osjetio kao slobodan čovjek.

Unatoč oprostu, Pettit, kao i većina žrtava pedofilije, morao je potražiti pomoć psihoterapeuta, jer je trauma iz djetinjstva na njemu ostavila dubok ožiljak. Inače, svećenik je kasnije odslužio zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine. U međuvremenu se oženio i postao otac šestero djece. Tijekom života je upoznao još stotinjak muškaraca koji su bili žrtve istoga svećenika, od kojih je njih sedam počinilo samoubojstvo. Pittet je prije mjesec dana kontaktirao svjetsku organizaciju za žrtve seksualnog nasilja, ali ondje nije upoznao niti jednog kršćanina. Zbog toga mu je, kaže, potpuno jasno zašto oni ne mogu razumjeti knjigu koja govori o oprostu zlostavljaču. Neki čak smatraju kako ga je Crkva potplatila da je napiše.

Sveta Marija Magdalena kao zaštitnica potlačenih

Pittet priznaje kako godinama nije imao snage za susret sa svojim zlostavljačem. Međutim, dok je radio na knjizi, kontaktirao ga je kako bi čuo njegovu verziju priče. Odgovor koji je primio, kaže, još ga je više uvjerio kako je u djetinjstvu imao posla s jadnim čovjekom. „On je ustvari nesretniji od mene“, kaže. Švicarac je nakon toga skupio hrabrosti i susreo se sa svojim zlostavljačem. U samostanu ga je jedva prepoznao u mnoštvu redovnika. Naime, nekada snažan muškarac se pretvorio u starca koji se kretao uz pomoć hodalice. Pittet mu je pružio čokoladu i album sa slikama Freiburga. „Ako želite ići sa mnom u raj, morate zatražiti oproštenje. Ako to učinite, onda ćemo se susresti u raju“, poručio mu je. Svećenik je zaplakao, a Pittet ga je samo zagrlio i otišao.

Unatoč traumatičnom iskustvu iz djetinjstva, tijekom kojega je u četiri godine bio silovan više od 200 puta, Pittet nikada nije izgubio vjeru ili se pretvorio u neprijatelja Crkve. Štoviše, napisao je potresnu knjigu u kojoj je opisao kako je uz Božju milost pronašao snage za oprost zlostavljaču. U svojim se molitvama utjecao svetoj Mariji Magdaleni, preljubnici koja je susrela Isusa, pratila ga sljedeće tri godine i naposljetku ga je prva vidjela nakon uskrsnuća.

„Marija Magdalena može učiniti toliko toga za potlačene, posebno za one koji su bili žrtve seksualnog nasilja“, poručuje Daniel Pittet.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net