Novi podaci pokazali su da je prošle godine rekordan broj katolika u Švicarskoj odlučio napustiti Crkvu, prenosi Pillar.

Rezultati istraživanja Švicarskog instituta za pastoralnu sociologiju (SPI) govore kako se 2022. godine iz crkvenog registra ispisalo 34 561 osoba, što je nešto više od rekordne 2021. kada su to učinile 34 182 osobe.

Pretočeno u postotke, Crkvu u Švicarskoj napustilo je 1,3% katolika koji sada čine oko 33% ukupne populacije.

Za usporedbu, prošle je godine Crkva u Švicarskoj dobila 1080 novokrštenika, što znači da na svakog novog katolika, 32 njih napusti Katoličku Crkvu.

Lošim vijestima tu vjerojatno neće biti kraj jer SPI procjenjuje kako će se rekordno opadanje nastaviti nakon što je 12. rujna predstavljena pilot studija o zlostavljanju u kojoj su dokumentirana 1002 slučaja svećeničkog zlostavljanja u Crkvi u zemlji od 1950. godine.

Prognozama o nastavku rekordnog opadanja u prilog govori i činjenica da je prema pisanju SonntagsBlicka u 2 tjedna nakon objave studije o zlostavljanju u kantonu Basel-Stadt 140 osoba napustilo Katoličku Crkvu, dok je dosadašnji mjesečni prosjek napuštanja iznosio 50 osoba.

“Ugled Katoličke Crkve pogoršao se posljednjih tjedana i mjeseci”, naveo je SPI. “Izvještaj o povijesti seksualnog zlostavljanja u okruženju Rimokatoličke Crkve u Švicarskoj i njegova recepcija u medijima i javnosti uvelike su potkopali povjerenje u Crkvu”, stoji u SPI-ovoj analizi.

Napuštanja Crkve u Švicarskoj, slično kao i u Njemačkoj i Austriji, vezana su uz prestanak plaćanja crkvenog poreza. To dokazuje i činjenica da zapadni kantoni u kojima pripadanje Crkvi nije vezano uz plaćanje poreza nisu zabilježili gotovo nikakve zahtjeve za ispisom iz crkvenih knjiga.

Slične trendove kao Katolička Crkva u Švicarskoj imaju i protestantske crkve u zemlji. One su prošle godine zabilježile smanjenje za 30 102 vjernika.