Katolička Crkva u Švicarskoj konfederaciji predstavila je u utorak, 12. rujna rezultate i činjenice pilot studije o povijesti seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Švicarskoj od sredine 20. stoljeća. Projekt je trajao godinu dana, a provodilo ga je Sveučilište u Zürichu. Identificirano je 510 optuženih i 921 pogođena osoba. Studija je zamišljena kao polazište za daljnja istraživanja, izvještava Vatican News.

Izvori informacija uglavnom su uključivali tajne arhive, kao i arhive specijalističkih odbora za „seksualne napade“ pri Švicarskoj biskupskoj konferenciji i pri pojedinim biskupijama. Državni i privatni arhivi (državni arhivi, arhivska građa škola i domova i dr.) nisu uzeti u obzir ili su pregledani tek djelomično.

Sukladno rezultatima istrage, većina pogođenih bili su muškarci (56 posto), a u 39 posto slučajeva pogođene osobe bile su žene. U pet posto slučajeva spol se prema izvorima nije mogao jasno odrediti. Uz nekoliko iznimaka, optuženi su bili većinom muškarci.

Gotovo tri četvrtine slučajeva (74 posto) odnosi se na seksualno zlostavljanje maloljetnika. U 12 posto slučajeva dob se nije mogla jasno odrediti. U 14 posto slučajeva pogođeni su odrasle osobe.

Osim 1002 slučaja, identificirano je 30 slučajeva seksualnog zlostavljanja u kojima optužene osobe imaju ili su imale veze sa švicarskom institucijom Katoličke Crkve, ali se samo djelo dogodilo u inozemstvu.

Zabilježen je tek mali dio slučajeva

Istraživački tim naglašava da je pilot projekt uspio zabilježiti tek mali dio slučajeva. Spektar se kreće od problematičnih graničnih situacija do najtežih, sustavnih zlostavljanja. Studija također naglašava da je „osuđene počinitelje Crkva uglavnom kažnjavala izuzetno blago ili ih uopće nije kaznila“.

Temeljna promjena u ovom pristupu može se vidjeti tek u 21. stoljeću, „kada je postupanje Katoličke Crkve u slučajevima zlostavljanja izazvalo sve više i više skandala“. Tek nakon prijelaza u novo tisućljeće Švicarska biskupska konferencija izdala je smjernice za postupanje i sprečavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja i osnovala biskupijska specijalizirana povjerenstva za rješavanje prijavljenih slučajeva. Što se tiče šest švicarskih biskupija, biskupijska specijalizirana povjerenstva još uvijek imaju različite razine „profesionalnosti“. U nekim slučajevima nedostaju jasni procesi, a u nekima njihova implementacija ne uspijeva.

Glede budućnosti i mogućih daljnjih istraživanja, istraživački tim predlaže postavljanje „različitih suštinskih i metodoloških istraživačkih pitanja“ koja bi se trebala nastaviti istraživati.

Studija na 136 stranica prvi je sustavni pokušaj znanstvenog definiranja i ocrtavanja seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Švicarskoj. U budućim projektima trebat će konzultirati dodatnu arhivsku građu. Na taj način mogu se dati detaljniji iskazi o učestalosti seksualnog zlostavljanja, kao i o vremenskim i geografskim okvirima.