Svete stube za koje se vjeruje da je njima koračao Isus kada ga je Pilat izveo pred narod, od jučer su ponovno otvorene za javnost, ali ovoga puta bez drvenog pokrova koji je prekrivao mramor štiteći ga od oštećenja.

Vjernici će se po originalnom mramoru moći penjati od 11. travnja sve do 9. lipnja kada se slavi blagdan Pedesetnice – ukupno 60 dana. Nakon tog razdoblja će se preko mramora ponovno staviti drvena zaštita kako bi se stepenice sačuvale za buduće generacije.

„Nitko nije razmišljao o tome da će postojati mogućnost penjanja po mramornim stubama. Bila je jednostavno riječ o restauraciji, održavanju drva koje ih je prekrivalo“, izjavio je za EWTN voditelj restauracije Paolo Violini.

„U trenutku kada smo vidjeli što je ispod njih, došli smo na ideju da ih otvorimo za javnost… makar i nakratko, koliko bude moguće zbog očuvanja mramora.“

„Sve dok restauracija drva ne bude završena, i ne budu ponovno prekrivene, vjernicima će biti omogućeno penjati se na koljenima po njima“, rekao je Violini.

Prema predaji, Svete stube je 326. u Rim donijela sveta Jelena, majka cara Konstantina, koja je otkrila i Kristov križ te brojne druge relikvije. Stube su prvi put za javnost otvorene prije 400 godina odlukom Siksta V., a drvenim panelima su prekrivene 1723. godine u vrijeme sluge Božjeg pape Benedikta XIII.

Hodočasnici koji posjećuju stube moraju se po njima penjati na koljenima. Oni kojima to zbog godina ili zdravstvenog stanja nije moguće mogu kleknuti na prvu stubu te zatim do vrha nastaviti hodajući.

Vjernici koji se popenju stubama mogu dobiti i potpuni oprost ako zadovolje uobičajene uvjete za njegovo dobivanje.

Ivo Džeba | Bitno.net