SVETE STUBE

Prvi puta nakon 300 godina vjernici će se moći penjati po mramoru stuba kojima je koračao Isus

Svete stube će za javnost biti otvorene 11. travnja, kada će se vjernici moći penjati po njima bez drvenog pokrova.

svete stube

Foto: Svete stube – Wikipedia

Na barem 40 dana hodočasnici će moći dodirivati sam kamen stuba po kojima je, prema tradiciji, hodao Isus kada ga je Poncije Pilat izveo pred narod.

Svetim stubama, koje je prema predaji 326. godine u Rim dovela sveta Jelena, prolazile su rijeke hodočasnika što je dovelo do njihovog znatnog oštećenja. Kako bi se sačuvale za buduće generacije, 1723. godine Stube su prekrivene debelim drvenim panelima po kojima su hodočasnici od tada hodali, a originalni mramor su mogli vidjeti samo mjestimično kroz staklene prozorčiće u drvetu.

Cijele prošle godine stube i freske koje ih okružuju bile su podvrgnute restauraciji, a nakon što 11. travnja budu ponovno otvorene za javnost, vjernici će moći hodati po njima bez panela koji su ih prekrivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drvena zaštita će se vratiti na stube nakon što bude restaurirana, ali do tog će trenutka postojati prilika da na više od mjesec dana hodočasnici kleknu na sam kamen kojega je, prema predaji, dodirivao Isus.

Mramor na jednoj od stuba je bio oštećen do te mjere da je nastala rupa koja se protezala skroz do dna stube. Vatikanski restaurator Paolo Violini objasnio je da je oštećenje nastalo zato što je to bilo mjesto na kojem su se vjernici duže zadržavali kako bi poljubili “najvažniju stubu” odmah iznad. Riječ je o 11. stubi na kojoj se nalazi metalni križ koji označava mjesto na kojem je pao Isus.

Dobra vijest je i da će nakon 400 godina posjetitelji moći svjedočiti originalnoj ljepoti freski koje okružuju stube. Freske je 1589. dao oslikati papa Siksto V, a one su kroz svoje postojanje mnogim vjernicima, od kojih su brojni bili nepismeni, služile kao “vizualni katekizam”. Iako njihova namjena danas više nije edukativna, ozračje koje stvaraju važan je doprinos vjerničkom iskustvu penjanja Svetim stubama.

Ivo Džeba | Bitno.net

 


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 20. ožujka 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi