Lokalne vlasti u Švedskoj zabranile su molitvu prije jela u protestantskoj ustanovi za predškolski odgoj u gradu na sjeveru Švedske, javlja švedski SVT, a prenosi LifeSiteNews.

Prema tamošnjem Zakonu o obrazovanju, svi vjerski sadržaji zabranjeni su tijekom održavanja nastave. Vjerske aktivnosti moguće su jedino izvan nastave te ne smiju biti obavezne za učenike.

Ipak, u jednom protestantskom vrtiću odlučili su tome doskočiti: “S obzirom na to da se radi o vjerskoj aktivnosti, znali smo da više ne smijemo imati molitvu dok djeca sjede u svojim klupama gdje uče. Stoga smo htjeli dodati molitvu zahvale prije jela kao jedan lijep običaj”, rekla je Britt Marie Mårtensson, ravnateljica vrtića.

Također, u vrtiću su uveli biblijske lekcije za vrijeme ručka, računajući kako objedi na spadaju pod obrazovne aktivnosti.

Međutim, s njima se nisu složile lokalne vlasti grada Umeå, čija je inspekcija utvrdila kako djeca nemaju dovoljno mogućnosti izostati s tih “vjerskih aktivnosti”.

“U osnovnim školama lako je razlikovati obrazovne od ostalih aktivnosti, stoga što se učenje odvija u učionicama. U vrtićima je to puno teže razlikovati”, priopćili su iz općine.

U vrtiću stoga sada prije jela djeca pjevaju pjesmice i “zahvaljuju suncu, kiši i hrani”.

Tino Krvavica | Bitno.net