Svećenik iz Michigana koji se našao pod udarom kritika jer je na sprovodu 18-godišnjeg mladića naglasak svoje propovijedi stavio na to da je pokojnik počinio samoubojstvo ispričao se njegovoj obitelji i prijateljima.

“Kao i na svakom pogrebu, moja je nakana bila služiti obitelji u njihovoj boli, ali nisam im uspio pružiti utjehu koju su tako očajnički trebali. Umjesto toga, povećao sam njihovu bol. Duboko žalim zbog toga, i ispričavam se”, rekao je vlč. Don LaCuesta.

Brojni mediji, uključujući hrvatske, oštro su kritizirali sprovodnu propovijed vlč. LaCueste, a reagirala je i Detroitska nadbiskupija koja je svome svećeniku zabranila propovijedati na sprovodima, te mu dodijelila posebnog mentora koji će pregledati i ostale njegove homilije.

U svome priopćenju, nadbiskupija je izrazila žaljenje što jedan od njezinih svećenika “nije pružio utjehu tugujućoj rodbini”, dodavši kako je njihova nada “uvijek donijeti utjehu u situacijama velike boli, kroz pogrebne službe usredotočene na ljubav i Kristovu iscjeljujuću moć”.

Roditelji preminulog mladića rekli su medijima kako su se sastali sa svećenikom nekoliko dana prije pogreba kako bi mu pričali o životu svojeg sina, naglasivši kako žele da propovijed bude usmjerena na to “kako je Maison živio, a ne kako je umro”.

Svećenik je u svojoj propovijedi rekao kako “oduzimanje vlastitog života ide protiv Boga koji nas je stvorio i protiv sviju koji nas vole”. “Naši životi nisu naše vlasništvo. Ne možemo s njima činiti što nas je volja. Bog nam je dao život, i mi trebamo biti dobri upravitelji tog dara sve dok nam Bog to dopušta.”

Dodao je i kako konačnost samoubojstva “pogoršava stvari, koje se kasnije ne mogu popraviti”. Propovijed je završio riječima kako nas “čak ni samoubojstvo ne može odvojiti od bezuvjetne Božje ljubavi”, ali do tog je trenutka obitelj već jasno dala do znanja da su nezadovoljni s LaCuestinim fokusiranjem na samoubojstvo.

U obraćanju svojim župljanima kojima se ispričao za način na koji je propovijedao na sprovodu, svećenik je rekao kako će ostati na župi iako su, kako kaže, neki tražili i njegov premještaj.

“Biram ostati i služiti ovoj župnoj zajednici koju toliko volim. Želim da svi znate da radim s nadbiskupijom kako bih osigurao da mogu služiti učinkovitije u budućnosti”, rekao je svojim župljanima vlč. LaCuesta.

Američki Time je ranije ove godine objavio kako je značajan porast stope samoubojstava jedan od ključnih čimbenika koji je doprinio padu očekivane životne dobi Amerikanaca. Posebno zabrinjavaju rezultati istraživanja prema kojima je broj djece mlađe od 18 godina hospitalizirane zbog razmišljanja o samoubojstvu ili pokušaja samoubojstva od 2008. do 2015. udvostručen.

Crkva naučava kako “samoubojstvo protuslovi naravnom čovjekovu nagnuću da čuva i trajno održi svoj život” te da se ono “teško protivi ispravnoj ljubavi prema sebi”.

Ipak, Katekizam naglašava kako “ne treba očajavati glede vječnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im može, putovima koji su samo njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja.”

“Ozbiljni psihički poremećaji, tjeskoba ili težak strah od iskušenja, trpljenja ili mučenja mogu ublažiti samoubojičinu odgovornost”, stoji također u Katekizmu.

Više tekstova koje smo napisali na temu samoubojstva možete pročitati OVDJE.

Ivo Džeba | Bitno.net