Mladićima se stalno govori kako se trebaju ponašati kao gospoda, ali im se rijetko kada kaže što to zapravo znači. Uključio sam ovu temu ne zato što sam ja ovladao tom vještinom nego zato što su mi ta saznanja mogla biti od velike koristi u prošlosti.

Ako te zanima neka djevojka, najprije izgradi temelje za trajno prijateljstvo. Učinivši to, moći ćeš vidjeti privlači li te ona kao osoba ili te privlači samo njezin izgled. Time ćeš si također pružiti priliku da upoznaš njezinu obitelj prije nego što je zaprosiš. Kada mladić preskoči ovaj korak u vezi, njezini roditelji obično prema njemu razviju odbojnost i pitaju se zašto se ne želi upoznati s njima. Oni znaju da će se mladić koji nije dostojan povjerenja lako uplašiti brižnih roditelja. Roditelji samo žele najbolje za svoju kćer i voliš li je, dijelit ćeš s njima tu nakanu. Jednom sam čuo neku majku kako govori da se odnosila prema svojoj kćeri jako zaštitnički zato što nije željela, nakon što se toliko trudila podići svoju djecu u vjeri, da njezina kći odbaci sve i uda se za nekoga tko je duhovno nespreman i zakržljan.

Kada dođe vrijeme da pozoveš djevojku na izlazak udvoje, preuzmi inicijativu. Nema drugoga načina – mladić mora proći kroz iskustvo napetosti i živciranja kada treba upitati djevojku hoće li izići s njim. Time iskazuješ poštovanje prema djevojci jer skidaš teret odbijanja s nje i stavljaš ga na sebe. Započinjući ljubavnu vezu, daješ joj do znanja kako ćeš radije riskirati da budeš odbačen od nje nego propustiti priliku da je zadobiješ. Zato, iziđi iz ljušture. Ako nije vrijedna boli koju ćeš osjećati budeš li odbačen, onda je ne želiš dovoljno.

Unaprijed planiraj izlazak. Pokaži da si uložio napor u osmišljavanje izlaska kako bi vrijeme provedeno s njom učinio posebnim. Nemoj samo sjediti i govoriti: “Ne znam. Što bi ti htjela raditi?” Idete li u restoran, pridrži joj vrata. Kada sjedate, izvuci joj stolicu. Prepusti joj mjesto koje ima bolji pogled bilo prema prozoru bilo prema ljudima u restoranu. Ti sjedi na mjesto okrenuto prema zidu tako da gledaš samo u nju. To je znak da ne ćeš preko njezina ramena gledati u konobaricu ili televiziju. Tvoje su oči uperene u nju i ona to zna. Ako prođe neka zgodna žena, trebaš zadržati pažnju na djevojci s kojom si izišao tako da bude sigurna u tvoju ljubav. Gledati druge žene dok si s nekom djevojkom pokazuje manjak poštovanja, samokontrole i pristojnosti.

Kada dođe konobar, dopusti da naruči prva. Kada stigne hrana, pomoli se i pristojno jedi, a ne kao da će ti netko oteti tu hranu. Nemoj uzimati hranu s njezina tanjura, osim ako ti ona sama ne ponudi. U razgovoru izbjegavaj izgovarati rečenice poput: “Dosta sam govorio o sebi. Sada ti reci nešto o meni.” Pokaži zanimanje za nju. Održavaj razgovor čistim, izbjegavaj ogovaranje i imaj obzira prema temama o kojima ona možda ne želi razgovarati. Kada stigne račun, pogledaj ga i razrogači oči te ga pruži njoj i reci: “Da sam na tvom mjestu, ne bih toliko puno platio.” Šala. Ako si je pozvao na večeru, ti moraš platiti.

Ako ti se čini da si se počeo pretvarati u slugu, dobro ti se čini. Nadaš li se jednoga dana postati otac (u obitelji ili kao svećenik), privikni se na tu ulogu. Muškarac je duhovna glava obitelji. Pavao kaže muževima da trebaju biti glave svojim ženama kao što je Krist bio glava Crkve i da trebaju ljubiti svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu (Ef 5).

Ali nemoj brkati vodstvo s vlašću. Sjeti se da je Krist bio taj koji je prao noge učenicima i za njih bio raspet. Na isti način muškarac treba biti vođa po služenju. Iako nisi duhovni vođa svojoj djevojci, svejedno možeš preuzeti inicijativu i iskazivati joj poštovanje na mnoge načine.

Utvrđeno je da dvogodišnje djevojčice znaju tri puta više riječi od dječaka. Uopće ne sumnjam u to. Ali, problem koji ova činjenica stvara u odnosima jest ta što mi ne govorimo dovoljno. Kako se vaš odnos produbljuje, daj joj do znanja – riječima – na čemu je što se tiče tebe. Ponekad će djevojka probdjeti noć razbijajući glavu sviđa li se tom mladiću, dok on leži u krevetu smišljajući kako dostići sljedeći nivo videoigre. Budi jasan prema njoj. Pritom ne mislim da bi joj trebao podastrijeti svoje snove o budućnosti u kojima ona vozi kamionet pun tvojega potomstva. Samo joj daj do znanja što osjećaš prema njoj. Sjećam se nekoliko situacija kada sam u početku bio zainteresiran za djevojku, proveo s njom neko vrijeme, izgubio interes i otišao – sve bez da sam imao toliko pristojnosti da s njom o tome razgovaram prije nego što bih ispustio “budimo samo prijatelji” bombu.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Jasona Everta Istinska muževnost. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net.

Više tekstova na ovu temu pročitajte ovdje.