“Postoji samo jedan doista ozbiljan filozofski problem, a to je samoubojstvo”, pisao je svojedobno Albert Camus. Francuski egzistencijalistički pisac svoje je djelo posvetio traženju odgovora na taj problem, pri čemu je ostao u okvirima humanističkog ateizma. Mi kršćani svoj smo odgovor na taj filozofski i egzistencijalni problem našli samo u jednome – osobi Isusa Krista. Naravno, ljudi ne oduzimaju sebi život zbog filozofskih špekulacija, nego zato što se osjećaju osamljeni, uplašeni i bez nade, zato što ih progone demoni ovisnosti, besmisla i očaja…Mediji ovih dana pišu o smrti američkog glumca Robina Williamsa koji si je oduzeo život u svojoj kući u Kaliforniji. Veliki umjetnik, čije su uloge u filmovima poput “Kralj ribara“, “Društvo mrtvih pjesnika” ili “Buđenja” već ušle u povijest, bio je istodobno nesretan čovjek koji je vodio borbu s depresijom i ovisnošću o alkoholu i narkoticima. Nažalost, u mrak njegove patnje nikada nije pustio svijetlo Kristovo. Povodom njegove tragične smrti podsjećamo na ono što Katolička Crkva naučava o samoubojstvu i naglašavamo jedan od navoda iz katekizma – Crkva moli za one koji su si oduzeli život. Molimo, dakle za Robina Williamsa i njegovu obitelj.

Robin-Williams

Iz Katekizma Katoličke Crkve

2280 Svatko je za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar života. Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo.

2281 Samoubojstvo protuslovi naravnom čovjekovu nagnuću da čuva i trajno održi svoj život. Samoubojstvo se teško protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijeđa ljubav prema bližnjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi živoga Boga.

2282 Ako je počinjeno s namjerom da posluzi za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se također opterećuje težinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu. Ozbiljni psihički poremećaji, tjeskoba ili težak strah od iskušenja, trpljenja ili mučenja mogu ublažiti samoubojičinu odgovornost.

2283 Ne treba očajavati glede vječnoga spasa osoba koje su same sebe usmrtile. Bog im može, putovima koji su samo njemu znani, pružiti priliku spasonosnog kajanja. Crkva moli za one koji su si oduzeli život.

Bitno.net