Virus sekularizma zarazio je zapadni svijet, a simptomi ove suvremene zaraze su lažna tolerancija i politička korektnost. Nažalost, na ovaj virus nisu imuni ni vjernici što potvrđuje i posljednji primjer iz talijanskog grada Cremone u kojemu je kapelan gradskog groblja o. Sante Braggie odlučio kako ove godine na groblju neće biti postavljene jaslice. Razlog? Zabrinutost za vjerske osjećaje pripadnika drugih religija i osjećaje nevjernika.

“Jaslice bi predstavljale nedostatak poštovanja prema pripadnicima drugih religija i povrijedile bi osjećaje muslimana, kao i ateista”, izjavio je 57-godišnji svećenik.

Ipak, s o. Braggiejem ne slaže se njegov prethodnik o. Oreste Mori koji odluku novog kapelana smatra nevjerojatnom.

“Ne mogu vjerovati! Jaslice su voljeli svi stanovnici Cremone – i katolici i nekatolici. Ne možemo odbaciti svoju kulturu i tradiciju. Bila bi to neoprostiva slabost. Uostalom, ja živim u Italiji, a ne u Saudijskoj Arabiji”, kazao je o. Mori čije mišljenje dijeli i većina javnosti, kao i predstavnici gradske vlasti koji jaslice smatraju dijelom svoje kulture, tradicije i kršćanskog identiteta.

Ovakva inicijativa više nas ne može iznenaditi, budući da posljednjih godina redovito slušamo o ovakvim ili sličnim zahtjevima za uklanjanjem kršćanskih simbola iz javnih prostora. U ovom nas slučaju može začuditi jedino činjenica da iza ove odluke stoji jedan katolički svećenik koji je očito zahvaćen suvremenom bolešću sekularizma, odnosno ateizma, koji se skriva iza navodne brige za osjećaje drugih i lažne tolerancije.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net