Nakon što je francuski upravni sud nedavno zapovjedio da se božićne jaslice postavljene u zgradi gradske uprave u gradu La Roche-sur-Yon uklone jer “ugrožavaju vjersku neutralnost”, sve više gradonačelnika i lokalnih vlasti u drugom dijelovima Francuske reagira – postavljanjem božićnih jaslica.

Sud je ustvrdio kako jaslice predstavljaju “ugrozu vjerske neutralnosti”, jer su religijski simbol i pozvao se na zakon iz 1905. koji zabranjuje postavljanje takvih simbola na javnim mjestima u žestoko laiciziranoj državi. Nekoliko političara reagiralo je na tu odluku, nazvalo je “grotesknom” i upozorilo kako sekularna država ne mora značiti i negiranje tradicije i kulturnih običaja.

Sud je svoju odluku koja se tiče grada u departmanu Vendee, međutim, donio, ali sada lokalne vlasti u drugim krajevima prosvjeduju i najavljuju zadržavanje postojećih ili postavljanje novih jaslica. Tako je prefekt departmana Vaucluse Yannick Blanc najavio kako niti jedne jaslice u njegovu departmanu postavljena na javnim mjestima neće biti maknute, jer je riječ o “dijelu narodne kulture”. Istodobno, gradonačelnik mjesta Luceram u departmanu Alpes-Maritimes Michel Calmet najavio je kako će u cijelom gradu postaviti na stotine jaslica. Calmet je nestranački gradonačelnik, ali njegove izjave naišle su na odobravanje iz oporbenih stranaka.

Također, na internetu je nakon odluke suda pokrenuta velika prosvjedna akcija koja nosi jasan naziv – “Dalje od mojih jaslica!”.

Goran Andrijanić | Bitno.net