Braća Presvetog Srca bili su na putu prema školi „Ivan XXIII.“ na Haitiju u trenutku otmice, piše Vatican News. „Molimo za njihovo oslobođenje i za kraj ove pošasti nesigurnosti“, navodi se u priopćenju lokalnih redovnika, koji ističu kako je škola jedina koja još uvijek radi na rizičnom području u središtu glavnoga grada Port-au-Princea. U istom je gradu, u četvrti Bicentenaire otet svećenik koji je upravo završio s misnim slavljem u kapelici Gospe Fatimske.

Podsjećamo, nedavno je u eksploziji ozlijeđen i jedan haićanski biskup Pierre-André Dumas koji je više puta kritizirao porast nasilja u ovoj karipskoj državi. Istraga još uvijek nije otkrila je li Dumas bio meta eksplozije ili je do nje došlo zbog nesretnih okolnosti. Prelat je, inače, podvrgnut dvjema operacijama te je njegovo stanje stabilno.

Nesigurnost je i dalje vrlo prisutna na Haitiju zbog snažne političke nestabilnosti i policije koja se ne može suprotstaviti naoružanim bandama. Svećenici i redovnici često su mete otmica skupina kriminalaca koji vjeruju da je haićanska Crkva bogata i da može platiti otkupninu. Prije mjesec dana su naoružani napadači oteli su šest časnih sestara kao taoce kada su preuzeli kontrolu nad autobusom u kojem su putovale te su ih odvezli u nepoznatom smjeru. Tada je papa Franjo, 21. siječnja, nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja tražio njihovo oslobađanje te molio za društveni sklad i prekid nasiljâ. Nekoliko dana kasnije redovnice su puštene na slobodu.