Eksplozija se dogodila u nedjelju u blizini lokacije na kojoj je biskup Anse-à-Veaua and Miragoâne bio smješten tijekom boravka u glavnom gradu.

Prema posljednjim informacijama Dumas je operiran u ponedjeljak te je stabilno.

“Osjeća se dobro, ali morat će ostati nekoliko dana u bolnici na promatranju”, poručio je mons. Joseph Gontrand Decoste, glavni tajnik Haićanske biskupske konferencije i biskup Jérémiea za talijansku agenciju SIR.

Mons. Decoste dodao je da istraga o slučaju još uvijek traje “no trenutno prevladava teorija kako je mons. Dumas slučajna žrtva eksplozije”, tj. on nije bio njen cilj.

Haiti, karipska država koja zauzima otprilike trećinu otoka Hispaniole, već je neko vrijeme poprište rastućeg nasilja i siromaštva, potpomognutog prirodnim tragedijama, a katolički biskupi takvo su stanje svojevremeno usporedili s “padom u pakao“.

Podsjećamo, zemlja je u posljednjih nekoliko godina svjedočila atentatu na predsjednikauličnim ubojstvima te potresu koje je odnio više od 2200 života. Česte žrtve nasilja upravo su katolički svećenici i redovnice, a posljednji slučaj dogodio se sredinom siječnja kad je u glavnom gradu oteto šest redovnica (koje su kasnije puštene na slobodu).

Upravo je biskup Dumas redovito kritizirao nasilje i teške uvjete u kojima živi haićanski narod.