Katolička Crkva u Nikaragvi pozvala je međunarodnu zajednicu da se uključi u sprječavanje masakra ljudi koji prosvjeduju protiv tamošnje vlade i paravojnih postrojbi koje podržavaju predsjednika Daniela Ortegu. Lokalne udruge za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u prosvjedima protiv predsjednika Ortege, koji su započeli 18. travnja, do sada poginulo više od 300 ljudi. U ovoj srednjoameričkoj zemlji tenzije su porasle nakon što je vlada sredinom travnja objavila kako planira smanjiti socijalna davanja, posebice mirovine.

Nikaragvanska biskupska konferencija, koja se u ovoj političkoj krizi našla u ulozi posrednika između vlade i oporbe, traži da se opći izbori održe 2019. umjesto 2021. godine, što nikaragvanski predsjednik nije prihvatio. U prosvjedima su napadnuti kardinal, nuncij i biskup, a policija je pucala i na studente koji su kao prosvjednici utočište pronašli u crkvi.

Otac Augusto Gutierrez, župnik u gradu Monimbo, za španjolski radio COPE izjavio kako je do sada primio brojne prijetnje: „Primili smo prijetnje smrću jer su nas optuživali da smo kolovođe situacije, ali mi smo izašli u javnost jer smatramo da se vlada Daniela Ortege ne ponaša pravedno. Ustvari, ne postoji niti jedan drugi naziv za takvo ponašanje nego genocid.“ Ovaj svećenik je međunarodnoj zajednici uputio javni apel: „Ne dopustite da umremo. Molim vas, uključite se, napravite nešto.“ Svećenik je također potvrdio kako su paravojne postrojbe do sada četiri puta napale njegov grad, piše Catholic News Agency.

U Nikaragvi je 19. srpnja proslavljena 39. godišnjica pada bivšeg diktatora Somoze kojega je svrgnula upravo stranka Sandinistička fronta nacionalnog oslobođenja koju danas predvodi Daniel Ortega. Predsjednik Ortega je na proslavi, koja je okupila nekoliko tisuća ljudi, Nikaragvansku biskupsku konferenciju optužio za sudjelovanje u državnom udaru.

Inače, kako javlja IKA, predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija genovski nadbiskup kardinal Angelo Bagnasco uputio je apel za mir u Nikaragvi, objavila je agencija SIR. U pismu upućenom predsjedniku Nikaragvanske biskupske konferencije, nadbiskupu Manague kardinalu Leopoldu Joséu Brenesu Solórzanu kardinal Bagnasco ističe kako s „dubokom zabrinutošću prati eskalaciju nasilja” u toj zemlji. Kardinal Bagnasco se pridružuje apelu koji je u Papino ime uputio apostolski nuncij u toj zemlji, Waldemar Stanislaw Sommertag, koji poziva „da se postigne primirje i omogući nastavak pregovora i nacionalni dijalog kako bi zajedno tražili prikladno rješenje za rješavanje krize”.

U svom pismu kardinal Bagnasco, k tome, podsjeća „da su mir i ljudski život neporeciva dobra i iznad svakog interesa” i svjedoči „blizinu Crkve u Europi narodu Nikaragve”. Nuncij Sommertag uputio je 17. srpnja uime pape Franje snažan apel za okončanje nasilja koje u toj zemlji traje od 18. travnja te je izrazio „duboku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalazi zemlja”.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net