Slično iskustvo ima i Cecilia Pigg, autorica na portalu Aleteia, koja je u jednom članku objasnila kako se bori protiv ogorčenosti u braku.

“Istina je da su neki trenuci (čak i mjeseci i godine) u braku teži od drugih. U težim vremenima, ogorčenje lakše nalazi ulaz te se može i dulje zadržati. Počela sam prepoznavati znakove koji me upozoravaju da idem tim putem. Također sam vidjela što se događa kad se ljudi ne bore protiv ogorčenosti već joj dopuštaju da raste. Na kraju, puno je lakše napustiti brak kada postoji navika ogorčenosti prema supružniku”, napisala je autorica i otkrila tri stvari koje su joj pomogle da pobijedi tu lošu naviku.

1. Prestala sam ‘brojati’

“Morala sam ugasiti mentalni ‘semafor’ na kojem sam pratila tko je odradio više obveza ili više pomagao s djecom. Podsjećala sam se da smo tim i da na kraju oboje želimo istu stvar. Jedan od nas neke će dane učiniti više od drugoga u odgoju djece i brizi za kućanstvo. Danas možda u nekom području radim više od supruga, ali mi smo tim. Uskačemo tamo gdje drugi ne uspijeva.”

2. Kažem ‘hvala’

“Pokušala sam stvoriti naviku zahvaljivanja, ali kad primijetim da u meni raste ogorčenosti, udvostručim svoje napore. Pogotovo pokušavam suprugu zahvaliti za stvari za koje “pretpostavljam” da ih treba napraviti ili za one koje uvijek čini, a ja ih previđam ili uzimam zdravo za gotovo. Kada iznese smeće, ili kada ošiša naše dečke, ili kada nas vodi u molitvi – stvari koje uvijek čini – potrudim se reći ‘hvala’. To mi također pomaže da izvadim ‘brvno iz svog oka’ te se prisjetim svih odličnih stvari koje čini u trenucima kada je sve što vidim ‘trn u njegovu oku’.”

3. Aktivno primjećujem sve dobre stvari

“Napravim mentalnu (a ponekad i fizičku) listu svih stvari koje moj suprugu čini za nas. Ova vježba je ponekad lakša, a ponekad teža, ali mi pomaže rasti u ljubavi. Na mojoj listi tako se mogu naći ove stvari: radi kako bi nam priskrbio za život, navečer mi skuha čaj, isprazni suđericu, organizira druženja s prijateljima, uči mene i djecu o ljepoti prirode kroz promatranje ptica… mogla bih još nastaviti”

“Shvatili ste, moj je muž poprilično dobar tip. Što više gledate to više dobrote vidite i cijenite kod svog supružnika”, zaključila je Cecilia.

A kako se vi nosite s ogorčenošću u vezi/braku?