Provladine paravojne postrojbe u ponedjeljak su napale trojicu visokih crkvenih dužnosnika u Nikaragvi: kardinala i nadbiskupa Manague Leopolda Brenesa Solorzanu, apostolskog nuncija i nadbiskupa Waldemara Stanislawa Sommertaga i pomoćnog biskupa Manague Josea Silvia Baeza, donosi Catholic Herald. Napad se dogodio kada su tri prelata, u pratnji svećenika i novinara, izašla ispred bazilike svetog Sebastijana u gradu Diriambi, kako bi pružili pomoć prosvjednicima koji su bili zatočeni u crkvi. „Zbog udarca sam pretrpio ozljedu trbuha. Napadači su me vrijeđali i oduzeli mi biskupske simbole. Hvala Bogu, sada sam dobro. Crkva je slobodna“, objavio je na Twitteru ozlijeđeni biskup Baez.


Napadači su biskupa Baeza pogodili u trbuh te mu ozlijedili ruku i prsni koš. Jednom svećeniku, koji se ispred bazilike nalazio u biskupovoj pratnji, ukraden je mobitel, dok je nekoliko novinarskih ekipa ostalo bez opreme. Nikaragvanska biskupska konferencija je osudila nasilje te ponovila kako su biskupi napadnuti jer su podržali napaćen narod. Inače, u ovoj srednjoameričkoj zemlji tenzije su porasle nakon što je vlada sredinom travnja objavila kako planira smanjiti socijalna davanja, posebice mirovine. Nakon te vijesti građani su organizirali brojne prosvjede na kojima su predsjednika Daniela Ortegu pozivali da odstupi s vlasti, a u nasilju je do sada poginulo između 250 i 300 ljudi.

Nikaragvanska biskupska konferencija, koja se u ovoj političkoj krizi našla u ulozi posrednika između vlade i oporbe, traži da se opći izbori održe 2019. umjesto 2021. godine, što nikaragvanski predsjednik nije prihvatio. Međutim, Ortega je u subotu izjavio kako se ne planira kandidirati na sljedećim izborima. Crkva je također organizirala zdravstvenu pomoć onima koji se odbijaju liječiti u državnim bolnicama, jer strahuju kako bi tamo mogli biti uhićeni.

Papa Franjo se krajem lipnja susreo s kardinalom Brenesom i biskupom Matagalpe, Rolandom Jose Alvarez Lagosom. Nakon tog razgovora kardinal Brenes je za španjolsku televiziju izjavio kako je Sveti Otac zabrinut zbog krize, ali i kako je potaknuo biskupe „da nastave pružati podršku napaćenom narodu, ali i ne odustanu od dijaloga“. Sljedećeg dana u Angelusu Papa je pozvao vjernike na molitvu za Nikaragvu, podržao tamošnje biskupe i „sve ljude dobre volje koji posreduju i svjedoče za proces nacionalnog dijaloga na putu demokracije“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net