Članici finskoga parlamenta prijeti zatvorska kazna zbog napisa na društvenim mrežama gdje citira Bibliju, piše CNA.

ADF International, kršćanska pravna udruga, istaknula je kako bi Päivi Räsänen mogla dobiti dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog tvita, nakon što je finski glavni tužitelj 29. travnja objavio kako će protiv nje biti podignuta kaznena prijava.

Članica finskoga parlamenta, liječnica i majka petero djece mogla bi se suočiti i s dodatnom kaznom bude li osuđena za druga dva navodna prijestupa vezana uz njezine pisane komentare iz 2004. i televizijske izjave iz 2018. godine, dodaje udruga.

Räsänen je optužena za poticanje netrpeljivosti prema manjinskoj skupini, s tezom da će njezine izjave “vjerojatno izazvati netoleranciju, prijezir i mržnju prema homoseksualcima”.

Räsänen, koja je obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova od 2011. do 2015. godine, izjavila je: “Ne mogu prihvatiti da izraz mojih vjerskih uvjerenja može značiti zatvaranje. Ne smatram se krivom za prijetnju, klevetanje ili vrijeđanje bilo koga. Sve moje izjave utemeljene su na biblijskom nauku o braku i seksualnosti”.

Finska je zemlja od 5,5 milijuna stanovnika, a dvije trećine populacije izjašnjava se pripadnicima Evangeličke luteranske crkve Finske, koja je jedna od dvije nacionalne crkve, uz Finsku pravoslavnu crkvu.

61-godišnja parlamentarka, koja je bila predsjednica stranke Kršćanskih demokrata od 2004. do 2015. godine, aktivna je članica luteranske crkve, ali u pitanje je dovela sponzorstvo vlastite crkve nad “LGBT povorkom ponosa” iz 2019. godine.

17. lipnja 2019. godine, na Twitteru se upitala kako se to sponzorstvo može uskladiti s Biblijom, prilažući fotografiju biblijskoga ulomka iz Poslanice Rimljanima (1:24-27) s Instagrama. Tekst i sliku objavila je i na Facebooku.

“Svrha mojega tvita nije bila ni na koji način uvrijediti seksualne manjine. Moja kritika bila je usmjerena na crkveno vodstvo”, izjavila prošle godine za magazin First Things.

Policija je počela istraživati Räsänen 2019. godine. Prošla je kroz više razgovora s policijom i bila primorana čekati na odluku glavnoga tužitelja više od godinu dana.

Paul Coleman iz ADF-a izjavio je: “Sloboda govora jedan je od kamena temeljaca demokracije. Odluka finskoga glavnog tužitelja o provedbi ove otpužbe protiv dr. Räsänen stvara kulturu straha i cenzure”.

“Otrežnjujuće je što ovakvi slučajevi postaju uobičajeni diljem Europe. Ako su predani državni službenici poput Päivi Räsänen kazneno gonjeni zbog izjašnjavanja o svojim najdubljim uvjerenjima, to ima zastrašujuće posljedice za svačije pravo na slobodni govor”, dodao je.

Räsänen je komentirala: “Branit ću svoje pravo na izražavanje vlastite vjere, kako nikome drugome ne bi bilo uskraćeno pravo na slobodu vjere i govora. Ustrajem na pogledu po kojemu su moje izjave zakonite i po kojima ih ne treba cenzurirati”.

“Neću povući svoje mišljenje. Neću se dati natjerati na skrivanje svoje vjere. Što više kršćana šuti o kontroverznim temama, to prostor slobode govora postaje uži”, zaključila je.