Žalbeni sud u Finskoj odbacio je u utorak sve optužbe za “govor mržnje” i “etničku agitaciju” protiv finske zastupnice Päivi Räsänen, prenosi CNA.

Finska zastupnica u parlamentu optužena je 2021. nakon što je 2019. godine javno iznijela svoja biblijska, vjerska stajališta o braku kao zajednici jednog muškarca i jedne žene.

Iako je 63-godišnju Räsänen jednoglasno oslobodio finski Okružni sud 2022. godine, tužitelji su se na oslobađajuću presudu žalili Žalbenom sudu u Helsinkiju. Bivšoj ministrici unutarnjih poslova prijetila je kazna od desetak tisuća eura i dvije godine zatvora.

Sud u Helsinkiju je 14. studenoga jednoglasno potvrdio oslobađajuću presudu iz 2022. godine, utvrdivši da “nije imao razloga, na temelju dokaza pristiglih na glavnoj raspravi, ocjenjivati ​​slučaj u bilo kojem pogledu drugačije od okružnog suda. Stoga nema razloga za promjenu konačnog rezultata presude okružnog suda.”

Žalbeni sud također je odbacio i optužbe protiv luteranskog biskupa Juhane Pohjole, kojemu se za govor mržnje sudilo jer je 2004. objavio knjižicu u kojoj je Räsänen zagovarala biblijsko razumijevanje braka i spolnosti.

“Duboko mi je laknulo”, rekla je Räsänen o presudi preko svojih pravnih zastupnika, Alliance for Defending Freedom (ADF) International. “Sud je u potpunosti podržao i potvrdio odluku okružnog suda, koji je svima priznao pravo na slobodu govora.”

“Nije zločin ‘tvitati’ biblijski redak ili sudjelovati u javnoj raspravi iz kršćanske perspektive”, dodala je finska političarka. “Pokušaji da me se kazneno goni zbog izražavanja mojih uvjerenja rezultirali su s neizmjerno teške četiri godine, ali nadam se da će rezultat biti ključni presedan za zaštitu ljudskog prava na slobodu govora. Iskreno se nadam da će drugi nevini ljudi biti pošteđeni istih muka zbog jednostavnog izražavanja svojih uvjerenja.”

U objavi na Twitteru iz 2019. godine, a zbog koje je optužena za govor mržnje, Räsänen je kritizirala vlastitu, luteransku denominaciju zbog prihvaćanja rodne ideologije, pitajući kako se ta stajališta mogu pomiriti sa Svetim pismom. U objavi se pozvala na Pavlovu poslanicu Rimljanima 1,24-27, koja nedvosmisleno podcrtava da je homoseksualna aktivnost protivna Božjoj volji.

Izvršni direktor ADF Internationala i član Räsänenina pravnog tima Paul Coleman rekao je: “Dok slavimo ovu veličanstvenu pobjedu, također pamtimo da ona dolazi nakon četiri godine policijskih istraga, kaznenih optužnica, kaznenih progona i sudskih saslušanja.”

“Takozvani zakoni o ‘govoru mržnje’ ozbiljna su prijetnja našim demokracijama”, ustvrdio je Coleman.

“Pozdravljamo presudu Žalbenog suda u Helsinkiju u ovom slučaju i radimo na većoj pobjedi da se takvi smiješni slučajevi više ne pokreću”, dodao je Coleman. “U slobodnom i demokratskom društvu svima bi trebalo biti dopušteno iznositi svoja uvjerenja bez straha od cenzure.”