Savezni sud Alabame jučer je blokirao zakon koji bi pobačaj u toj saveznoj državi učinio protuzakonitim u gotovo svim slučajevima.

Zakon o zaštiti ljudskog života, koji je guverner Alabame, Kay Ivey, potpisao u svibnju ove godine, trebao je stupiti na snagu 15. studenog, a po njemu bi pobačaj bio legalan samo u slučajevima kada je nužan “kako bi se spriječio ozbiljan rizik za zdravlje majke nerođenog djeteta”.

Po istom zakonu, počinitelji pobačaja (liječnici) mogli bi biti osuđeni za najviši oblik kaznenog djela za što je propisana kazna od 10 godina do doživotnog zatvora. Kazna bi se odnosila samo na liječnike dok majke ne bi bile kazneno procesuirane.

Unatoč blokiranju zakona, njegov tvorac, republikanac Terri Collins, zadovoljan je odlukom, jer, kako kaže, krajnji cilj je ostvariti promjene na razini Vrhovnoga suda, a obaranje zakona samo je etapa na tome putu.

“Današnja presuda je očekivana i dobrodošla. Naš zakon je osmišljen kako bi oborio Roe v. Wade na razini Vrhovnog suda, a današnja je presuda bila samo prvi od mnogo koraka na tom pravnom putu”, rekao je Collins.

“I dalje sam uvjeren da će naša misija biti uspješna i cijenimo podršku milijuna građana koji podupiru naš trud kako bismo zaštitili nerođeni život”, dodao je.

Uz Alabamu i duge savezne države poput Ohija, Georgie, Iowe, Sjeverne Dakote, Kentuckyja i Mississippija također su uvele zakonske restrikcije pobačaja namijenjene obaranju Roe v. Wadea, od kojih su mnoge već srušene na saveznim sudovima.

U travnju ove godine biskup iz Alabame, Robert Baker, pohvalio je napore zakonodavaca koji se bore za “uklanjanje zla poznatog kao pobačaj”.

“Snažno podupirem ove zakone i podupirem napore zakonodavaca za promicanjem života i, nadamo se u bliskoj budućnosti, uklanjanjem zla poznatog kao pobačaj iz granica države Alabame. Cilj je da se ubijanje nerođene djece u našoj zemlji više ne smatra ičim drugim osim užasnim i nečovječnim ubojstvom najnevinijih među nama”, rekao je Baker.

Ivo Džeba | Bitno.net