Francuska biskupska konferencija objavila je da će danas u 15 sati diljem Francuske zvoniti zvona za pokojne, u čast žrtvama napada u bazilici Notre Dame u Nici.

“Biskupi će biti pozvani da u svojim biskupijama, gdje god je to moguće, oglase zvona za pokojne u 15 sati. To je vrijeme Kristove smrti, simbolično vrijeme”, rekao je glasnogovornik biskupske konferencije.

Francuski su biskupi jutrošnji napad nazvali „stravičnim činom“, te izrazili nadu da „kršćani neće postati metom ubojstava“.

„Postoji žurna potreba za borbom protiv ove gangrene terorizma, na jednak način na koji postoji žurna potreba da se u našoj zemlji na konkretan način ostvari bratstvo“, poručili su biskupi.

Jutros je nožem naoružani napadač u poklik “Allahu Akbar” upao u baziliku Notre Dame u Nici te usmrtio dvije osobe u crkvi i jednu osobu izvan crkve te nekoliko njih ranio.

Policija je uhitila napadača, a gradonačelnik Nice, Christian Estrosi, okarakterizirao je napad kao teroristički čin.

Prema pisanju francuskog Le Mondea, danas će rano poslijepodne u Nicu doći i francuski predsjednik Macron u pratnji ministra unutarnjih poslova Geralda Darmanina, ministra pravosuđa, Erica Dupond- Morettija, kao i predsjednika Francuske biskupske konferencije Erica de Moulins-Beauforta.

Predstavnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru oštro je osudio današnje napade te pozvao muslimane na solidarnost. “U znak žalosti i solidarnosti sa žrtvama i njihovim najmilijima, pozivam sve muslimane u Francuskoj da otkažu sve proslave praznika Mevluda”, poručio je predstavnik Vijeća za muslimansku vjeru. Mevlud je dan na koji muslimani slave rođendan proroka Muhameda, a obilježava se danas.