Kada su zbog pandemije koronavirusa transseksualne ulične prostitutke u obalnom gradu pokraj Rima ostale bez posla, odlučile su se za pomoć u hrani obratiti lokalnom svećeniku. Međutim, budući da su se resursi njegove župe već potrošili, župnik je o ovome obavijestio kardinala Konrada Krajewskog, Papina djelitelja milostinje. Kardinal je naposljetku župniku poslao novac, donosi Reuters.

„Ne razumijem zbog čega se ovome pridaje tolika pozornost kada je to tako uobičajeno za Crkvu. Ipak je Crkva poljska bolnica.“

Papin djelitelj milostinje je naglasio kako transseksualci nisu mogli tražiti pomoć od državnih institucija. „Sve je zatvoreno, a oni nemaju nikakvih sredstava. Ljudi su se jednostavno obratili župniku, jer nisu mogli doći do političara, a župnik se obratio nama. Oni se nalaze u zaista teškoj situaciji jer im putovnice ponekad oduzimaju mafijaški svodnici koji ih kontroliraju. Mi samo slijedimo evanđelje“, objašnjava kardinal.

Krajewski, koji ima 56 godina i jedan je od najmlađih kardinala u svijetu, dodao je kako bi i Isus ovo učinio.

Inače, ovo nije prvi put da je poljski kardinal postao vijest zbog svojih neuobičajenih načina raspodjele dobrotvornih sredstava, a talijanski mediji su kardinala već prije Krajewskog prozvali „Papinim Robinom Hoodom“, piše Reuters.

Papinski djelitelj milostinje je, primjerice, prije tri godine ustupio svoj stan u Vatikanu sirijskoj izbjegličkoj obitelji koja je nedugo prije toga dobila prinovu, a on je tada spavao u svojem uredu.